Repülőjegy-foglalási tapasztalataink

Az Adrián túli hajókhoz kényelmesen repülővel juthatunk el.

Az alábbiakban összegezzük repülőjegy vásárlási tapasztalatainkat, hogy segítsük hajóstársainkat: merjenek elszakadni Horvátországtól.

Szebb, érdekesebb, olcsóbb térségekben is vitorlázhatnak.P1160252

Mióta megszűnt a MALÉV, Magyarországról nagyon nehéz jó áron és átszállás nélkül eljutni a külföldi nyaralóhelyekre, vitorlás és csatornahajós desztinációkra. Mindez erősíti az itthoni turizmust, mi viszont külföldre vágyunk, hívogat a tenger.

Amikor repülőjegyet keresgetünk, indulási lehetőségként érdemes Budapest mellett a 2-300 km-en belüli városokkal is számolni (Bécs, Pozsony, Zágráb), autóval vagy busztranszferrel mindegyik könnyen elérhető. Interneten kezdem a keresgélést, de a jegyfoglalást a legjobb ár/értékű légitársaság budapesti képviseletén szoktam (telefonon, e-mailben) lebonyolítani. Habár így némi jegykiállítási díjat kell fizetni, viszont az ügyintézővel minden részletét tisztázni tudom a foglalásnak. Hamar kiderülnek a visszamondás feltételei és a jegyiroda magyar nyelven bármikor a segítségünkre lehet.

Az a jó jegy, amellyel a legkevesebb energiával, a legrövidebb utazási és átszállási idővel tudunk eljutni a kívánt helyszínre, mindezt megfizethető áron. Tehát nem mindig az olcsó a jobb. Gondoljunk arra is, hogy az utazás időtartamával a nyaralásunk ideje csökken. Ha fáradtan érkezünk, kevésbé élvezzük a nyaralás első napjait. Egy bonyolult, hosszadalmas utazás sok kis költsége (taxi transzferek, szállások, étkezések) mind megnövelik az utazás összköltségét. Végül ugyanott tartanánk, mintha az eleve drágább, de rövid időtartamú direkt járatra váltunk jegyet.

A fapadosokkal külön vigyázni kell: nem feltétlen a fő repülőterekre érkeznek, a jegyár csak egy darab kézipoggyászt tartalmaz (abból is egy kisebb méretet), az egyéb poggyász és csomagok fizetősek. Aki erre a helyszínen beszálláskor ébred, az ráadásul még helyszíni felárral is szembesül. Sajnos a menetrendjüket is egyoldalúan megváltoztathatják, indulási időpontunk más napszakra vagy akár más napra is átkerülhet. A módosítást vagy elfogadjuk, vagy visszakaphatjuk a pénzünket. Egyik sem jó alternatíva, amikor már rég lekötött a szállásunk, a bérhajónk napjai rögzítve vannak. Fapadoshoz sohase vásároljunk tehát kapcsolódó járatra jegyet! Természetesen a nemzeti légitársaságok gépei is késhetnek az adott napon, a transzatlanti csatlakozást ezért mindig másnapra javasoljuk.

Ha fél évre előre foglalunk, a legalacsonyabb árú jegyosztályok jegyeit tudjuk megvásárolni. Habár az idő elteltével újabb osztályokat nyitnak meg és azokban is lehet még jó árú kategória, esetleg előfordulhat akció, ahogy közeledik az indulás, úgy biztosan drágulnak a maradék jegyárak. Érdemes tehát legalább fél évre előre lekötni a jegyeket a nemzeti légitársaságoknál. Az Internetes jegykeresgélés hátránya különösen a fapadosoknál, hogy saját magunknak verjük fel az árat. Minél többen nézik ugyanazt a jegyet, annál drágábbért kínálja a foglalási rendszer. A hétvégi jegyvadászatot követően legkorábban kedden érdemes foglalni, addigra áll vissza a gép az aktuálisan legolcsóbb árakra. Csoportos foglalást nem lehet és nem is érdemes on-line intézni. A foglalási rendszer azonos kategóriájú jegyeket kezd el keresni, és azt általában csak magasabb árkategóriákban talál. Legfeljebb 2-3 jegyet érdemes egyszerre megvenni, hogy mindig az aktuálisan legalacsonyabb árú jegyekből jusson. A légitársaságok 10 főtől kedvezőbb árat adnak a csoportoknak, a fizetés is ütemezhető, a csoportos foglalásban a nevek jegykiállításig, azaz akár 1 hónappal az indulás előtt is módosíthatóak, de nem lehetnek kevesebben, mint 10 fő az elutazáskor sem.

Ha valahova átszállással vezet az út, mint a legtöbb desztinációra Magyarországról, érdemes kihasználni, hogy az átszállás helyén is körülnézzünk. 24 órán belüli továbbindulás esetén nem módosul a jegyár.

Európai Utazási Biztosító