Akciók

Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

CSATORNA HAJÓ BÉRLÉS, LAKÓHAJÓZÁS, NYARALÓ HAJÓZÁS

A csatorna hajózás kényelmes lakóhajókon a magyar utazók körében is egyre népszerűbb nyaralási forma. Mindenki kipróbálhatja, hiszen hajóvezetői engedély nem kell hozzá.

Kora tavasztól késő őszig, sőt egyes térségekben télen is lehetséges. A lakóhajókkal Európa belvizein, folyókon, tavakon, és a túrahajózásra kialakított, zsilipekkel szabdalt csatornákon hajózhatunk, nyaralhatunk. 2020-tól már Magyarországon is! A szintkülönbségeket a zsilipeléssel hidaljuk át. A csatorna hajó fedélzetén az izgalmas csapatmunkából mindenki kiveheti a részét. A hajóforgalom zavarása nélkül bárhol kiköthetünk, fürödhetünk, napozhatunk, akár horgászhatunk is. A nyaraló hajó mellé bérelhető bicikliken vagy gyalog felfedezhetjük a környék szépségeit, hangulatos falvait, történelmi kisvárosait. A csatorna hajó út mentén jól felszerelt kikötők várják szolgáltatásaikkal az utazókat. Itt éjszakázhatunk, vizet, üzemanyagot vételezhetünk, bevásárolhatunk, várost nézhetünk.

Európa-szerte több száz csatorna hajó flottával, számtalan úti céllal, és minden évben újdonságokkal várjuk vendégeinket.

Kedvezmények:

A csatorna hajó bérlés esetén a hajóárból több kedvezmény is kapható:

 • a gyerekek után (16 vagy 18 éves korig),
 • egyes hajótulajdonos partnereinknél a nyugdíjas (senior) utasokra is,
 • több hajó együttes foglalására,
 • első- és törzsutasainknak,
 • és az előfoglalásra (40% előleg-fizetés előző év november 15-ig vagy december 31-ig).

A lakóhajózás térségei:

Az egyes térségekről, az indulási bázisokról, az ajánlott útvonalakról, odajutásról a Úticélok menüpontban olvashatnak.

A nyaralóhajózásra épült hajótípusokat műszaki adataikkal a Hajóink menüpontban ismerhetik meg.

A lakóhajózás térségei közül az alábbi szempontok szerint érdemes választani:

 • az odajutás repülővel vagy autóval, esetleg vonattal egyszerűbb és olcsóbb
 • kulturális látnivalókban bővelkedjen
 • természeti szépségekkel legyen megáldva
 • strandolásra is nyíljon lehetőség
 • gasztronómiai élvezeteket nyújtson
 • vagy mindenből egy kicsit.

A legközelebbi térségek:

Kisköre és Tokaj 150-235km (Magyarország), Prága (Csehország) 530km, Velence-környéke (Olaszország) 600km, Brandenburg (Németország) 900km, Elzász (Franciaország) 1100km, Amszterdam (Hollandia) 1400km, Canal du Midi és Camargue (Franciaország) 1600km stb.

Repülővel direkt járatok Budapestről:

Párizs (Franciaország), Brüsszel (Belgium), Amszterdam (Hollandia), Berlin (Németország), London (Anglia), Dublin (Írország), Velence (Olaszország), Prága (Csehország).

Kulturális látnivalók:

Canal du Midi, Burgundia, Bretagne (Franciaország), Gent és Brugge (Belgium), Amszterdam (Hollandia), Velencei-lagúna (Olaszország), Brandenburg (Németország), Prága (Csehország).

Természeti szépség:

Lot-vidék, Aquitánia, Bretagne, Camargue (Franciaország), Friesland (Hollandia), Mecklenburg (Németország), Pó-delta (Olaszország), Mazuri-tavak (Lengyelország), Shannon-folyó (Írország), Loch Ness (Skócia).

Csatorna-építészeti remekművek:

Elzász (Franciaország.), Canal du Midi és Camargue (Franciaország), Amszterdam (Hollandia).

Strandolási lehetőség tengerben, folyóban vagy tóvidéken:

Camargue és egész Burgundia (Franciaország), Velence-környéke (Olaszország), Amszterdam (Hollandia), Mecklenburg (Németország), Mazuri-tavak (Lengyelország), Lago Grande (Portugália) stb.

Gasztronómiai szempontból:

Charente és Aquitania (Franciaország) stb.

Általános tudnivalók

A csatorna hajó jellemzői

A lakóhajók minden kényelmi berendezéssel el vannak látva. 2-3 ágyas kabinokkal, meleg vizes belső zuhanyzókkal, WC-vel, tágas és világos szalonnal rendelkeznek. A szalon része a jól felszerelt konyha, ahol gáztűzhely, sütő, hűtőszekrény és mosogató is található. A hajók 2-12 személyesek, gyakran külső kormányállásuk is van (fly bridge). Néhány típusban fűtés, légkondicionálás, TV is emeli a színvonalat. A hajótestet körben pufferek és vastag gumicsíkok védik a sérülésektől. Több hétre elegendő üzemanyaggal, több napig elég vízkapacitással rendelkeznek. Vizet bármely zsilipnél vagy a pilotkönyvben megjelölt helyen vételezni tudunk. Diesel motorral üzemelnek, maximális sebességük 8-12 km/h. A lakóhajók ára minden esetben tartalmazza az ágyneműt és a komplett konyhai felszerelést. A hajók tiszta állapotban, leltárlista szerinti hibátlan és hiánytalan felszereléssel kerülnek átadásra.

Foglalás

A csatorna hajó típusokat már előző év szeptemberétől előfoglalási kedvezménnyel foglalhatják nálunk, a hajótulajdonos flották legtapasztaltabb magyarországi képviselőjénél. Utazási irodánk teljes körű felvilágosítással szolgál a rendelkezésre álló csatorna hajó típusokról, és mivel magunk is behajóztuk a legtöbb térséget, autentikus információval szolgálunk a lakóhajózást kezdő ügyfél számára. Európa szerte kb. 1500 hajó dolgozik, amelyek száma a korlátozott vízterület miatt nem növekedhet, mint a tengeri bérhajók száma. Márciusban már Hollandiába nem találunk a nyárra szabad hajót és a szezon közeledtével a többi térségben is vészesen fogynak a lehetőségek.

Megérkezés, parkolás

Járműveinket az indulási kikötők biztonságos parkolóiban hagyhatjuk. Sok helyen fedett garázsok is rendelkezésre állnak. A repülővel vagy vonattal érkező vendégeket személytranszfer viszi a hajókhoz.

Hajóátvétel

A hajót a kiválasztott indulási kikötőben vehetjük át délután 15 és 18 óra között. A hajó birtokba vétele után az átadó személyzet minden szükséges információval ellát bennünket, betanít. A kezdő kapitányok indulás előtt egy rövid gyakorlati oktatáson is részt vehetnek. Utunk során hajózási kézikönyvek, útvonaltérképek segítik a navigációt.

A hajó vezetése

A lakóhajók vezetése egyszerű, biztonságos, nem igényel előzetes hajóvezetői tapasztalatot. Németország bizonyos térségeit kivéve hajóvezetői engedély nem kell hozzá. Minden 18. életévét betöltött személy vezetheti, Írországban a korhatár minimum 21 év.

A hajózás ára, ideje

A lakóhajózás ára jóval a tengerhajózás ára alatt marad. A bérleti díj függ a hajótípustól, az időponttól és a választott térségtől. Kedvezményt kapnak a kisgyerekesek, a nagycsaládok és a nyugdíjasok! A hajók bérelhetők 1 vagy több hétre, a főszezon kivételével hosszú hétvégére és hét közbeni pár napra is. Az átvétel kezdő nap 15 órától, a visszaadás utolsó nap reggel 9 óráig történik. A csatornák többsége márciustól novemberig hajózható, július-augusztus a főszezon.

A zsilipek és a felnyíló hidak

Általában minden nap 9-19 óra között vannak nyitva 1 órás déli ebédszünettel. Használatuk Franciaországban ingyenes. Hollandiában, Belgiumban, Angliában a zsilipek és hidak használatáért 1-2 eurót kell fizetni. A zsilipelés egyszerű, kb.15-20 percig tart, völgymenetben könnyebb. A hajós társaság térség információjában megtalálható, hogy napi hány órás hajózással teljesíthető az előttünk álló szakasz és hány zsilip van rajta.

Körutak és one-way hajózás

Alapesetben a hajót az indulási kikötőben kell visszaadni, azaz egy adott szakaszon hajózunk végig oda-vissza. Hollandiában lehetőség van körútra is. A többi térségben javasolt a one-way hajózás, amikor 100-150 euro felár ellenében hajónkat eleve úgy foglaljuk, hogy a túra végén egy másik bázison adhatjuk le, így az utunk során végig újat láthatunk. Ilyenkor autóinkat térítés ellenében utánunk szállítják vagy megoldott a két bázis közötti személytranszfer is.

Milyen messzire hajózhatunk, mennyit tudunk menni naponta?

Általában napi 4-5 óra hajózással érdemes számolnunk. Mivel a lakóhajók sebessége 8-12km/h, így a zsilipek számának függvényében 25-50 kilométert tudunk megtenni kényelmesen 1 nap alatt. A napi út megtervezésénél számolnunk kell a zsilipek és a felnyíló hidak nyitva tartásával, a zsilipőr ebédidejével, az augusztusi főszezoni zsúfoltsággal és hogy ezek a hajók sötétedés után nem közlekedhetnek.

Ha nincs Önnek tengeri hajóvezetői engedélye, vagy a tengeri vitorlázás helyett szél- és hullámmentes vizeken szeretne nyaralni, mert családja, barátai inkább erre vágynak, próbálja ki a csatornahajózást Európa szerte. Kérje konkrét ajánlatunkat!

Európai Utazási Biztosító