Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

A horvát kishajóvezetői képesítések rendszere

( tengeri oktatás magyar nyelven ):

  • „B” tengeri kategória (volt „Boat leader’s licence”) a charterhajók vezetéséhez: Horvát tengeri jogosítvány, amely 30 GT (gross tonnage) hajótérfogatnál kisebb, 24m-nél nem hosszabb, kedvtelési célú, azaz charter vitorlás és motoros hajók bel- és parti tengeri vezetésére jogosít a horvát felségvizeken és a VHF ismereteket is tartalmazza. A legújabb jogosítványokon Horvátország helyett már az Adriai-tenger egésze szerepel. Viszonossági alapon a Földközi-térségben (az olasz lobogójú hajók kivételével) elfogadják az adott ország felségvizeire. Bármely kikötői kapitányság saját hatáskörében ettől eltérhet (pl.Athén, Lavrion). A tengerentúli charterekhez nem a hajóvezetői engedély számít, hanem a hajózási tapasztalat, ezért foglaláskor hajózási tapasztalat-igazolást (nautical CV) kérnek, de ez ott is elfogadott jogosítvány. A 24m/30 GT maximum alatt van a charterhajók többsége: egytestű vitorlások 60 lábig, katamaránok 45 lábig, fly bridge-es motoros jachtok 45 lábig. De ez kell a saját jet-ski vagy itthonról levontatott „motorcsónakunk” tengeri használatához is. Ez a jogosítvány sosem jár le, nincs orvosi vizsgálathoz kötve, nem kell meghosszabbítgatni, a VHF képesítést is tartalmazza.

„B” kategóriás vizsgára felkészítés minden szerdán budapesti irodánkban és

vizsga Zadarban magyar nyelven péntekenként  összesen 250 €/fő.

A tengeri oktatásra jelentkezés folyamatos, a tanfolyam 4 főtől indul!

A legközelebbi szabad időpontok a Híreinkben olvashatók vagy hívja irodánkat!

Bátran jelentkezzenek azok is akiknek már van hajóvezetői engedélye, de gyakorolni szeretnék a kikötést, a horgonyzást, a navigációt, az időjárás jelentések értelmezését, az éjszakai hajózást, a kikötői ügyintézést vagy a katamaránok vezetését. Gyakorló túrák Görögországban, Törökországban, Olaszországban és a trópusi tengereken is szükségesek, hiszen aki csak Horvátországban hajózik évi egyszer, soha nem lesz rutinos kapitány. 

A világszerte megszerzett 20 éves tengeri tapasztalatunkból merítve történik a tartalmas felkészítés, a tengeri oktatás. A tengeri vitorlázás nem csak Horvátországról szól. Felfedezésre vár a Földközi-térség számos látványos és izgalmas területe. Télire egzotikus desztinációkat ajánlunk. Novembertől trópusi tengereken kalandozhatunk, ami tényleg a túravitorlázás csúcsát jelenti. A legkedveltebb úti céljaink:  Karib-térség, Seychelles-szigetek, Thaiföld, Kuba, Kanári-szigetek.

  •  „C” tengeri kategória (volt „Skipper’s licence”): helyi sportorvosi vizsgálatot és helyi angol horvát vagy tolmácsos magyar nyelvű pár napos tanfolyamot követő  vizsgával horvát „nemzetközi érvényű” tengeri jogosítvány szerezhető. A jogosítvány hivatásos orvosi vizsgálathoz kötött 5 évente. Felségvíz-elhagyáskor (nyílt tengeri hajózással elérhető úti célok esetén) ez szükséges. A VHF engedélyt tartalmazza. Bérhajózáshoz nem feltétlenül szükséges, mert a charterhajókkal nem hagyhatóak el az adott ország felségvizei! Akinek saját hajója van és azzal országról-országra akar vándorolni, kb. 850 €/fő,díjért (+szállás +leutazás +étkezés) Zadarban vagy Splitben végezhető a „C” tanfolyam. A „B” engedélyhez hasonlóan az olasz lobogójú hajókra ezt sem fogadják el, mintahogyan a vezethető hajónak is 24m/30GT a maximuma.
  •  „Yacht Master” és „100 tonnás” stb. hivatásos hajóvezetői képesítések, amelyek horvát chartercégnél, halászoknál munkavállalásra jogosítanának, szerintünk felesleges papírok a sport és kedvtelési célú, azaz charterhajók vezetéséhez. Ezen jogosítványokat 5 évente meg is kell újítani évi 5 hét folyamatos hajózás igazolásával. Külön VHF képesítést kell hozzá szerezni (SRC, LRC)!
  • „ICC” belvízi/tengeri komplex kategória: Horvát belvízi jogosítvány, amely a belvízeken (tavak, víztározók, csatornák, folyók tekintetében) 20m/30GT maximumig vitorlás és motoros hajó, csónak, jet-ski vezetésére képesítő nemzetközi jogosítvány. A tengeren is használható, de ott legfeljebb 6 mérföldre a partoktól és maximum 12m hajóhosszig (kb.39 láb, 2-3 kabin). Ezt a képesítést már a magyar belvizeken is elfogadják (eddig csak a horvát állampolgároktól vagy horvát tartózkodási engedéllyel rendelkezőktől fogadták el)! Mégis inkább javasoljuk a magyar belvízi tanfolyamok elvégzését partnereinknél (Dajka János Hajósiskola, Kalmár Autósiskola), amelyek korrekt elméleti és gyakorlati tudást adnak, amire a tengeren építeni lehet. 

Javasoljuk, hogy ne papírt gyűjtsön, hanem tudást, tapasztalatot! Tengeri oktatás a Mérföld Yachtingnál!

Európai Utazási Biztosító