Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

A horvát kishajóvezetői képesítések rendszere

( tengeri oktatás magyar nyelven ):

  • “B” tengeri kategória (volt “Boat leader’s licence”) a charterhajók vezetéséhez: Horvát tengeri jogosítvány, amely 30 bruttó regiszter tonna hajóméretnél kisebb, 20m-nél nem hosszabb, kedvtelési célú, azaz charter vitorlás és motoros hajók bel- és parti tengeri vezetésére jogosít a horvát felségvizeken. A legújabb jogosítványokon Horvátország helyett már az Adriai-tenger egésze szerepel. Viszonossági alapon a Földközi-térségben minden bérlésnél legálisan elfogadják az adott ország felségvizeire. A tengerentúli charterekhez pedig nem előfeltétel a hajóvezetői engedély megléte, helyette hajózási tapasztalat-igazolást kérnek, de ez ott is elfogadott jogosítvány. A 30 bruttó regiszter tonna vízkiszorítás-határba a legnagyobb önállóan még bérbe vehető charter hajók is beleférnek (pl. 44 láb körüli  flybridges motorosok, 57-58 lábas vitorlások)

“B” kategóriás vizsgára felkészítés minden kedden budapesti irodánkban és

vizsga Zadarban magyar nyelven péntekenként  összesen 250 €/fő.

A tengeri oktatásra jelentkezés folyamatos, a tanfolyam 3 főtől indul!

A legközelebbi szabad időpontok a Híreinkben olvashatók vagy hívja irodánkat!

Bátran jelentkezzenek azok is akiknek már van hajóvezetői engedélye, de gyakorolni szeretnék a kikötést, a horgonyzást, a navigációt, az időjárás jelentések értelmezését, az éjszakai hajózást, a kikötői ügyintézést vagy a katamaránok vezetését. Gyakorló túrák Görögországban, Törökországban, Olaszországban és a trópusi tengereken is szükségesek, hiszen aki csak Horvátországban hajózik évi egyszer, soha nem lesz rutinos kapitány. 

A világszerte megszerzett 20 éves tengeri tapasztalatunkból merítve történik a tartalmas felkészítés, a tengeri oktatás. A tengeri vitorlázás nem csak Horvátországról szól. Felfedezésre vár a Földközi-térség számos látványos és izgalmas területe. Télire egzotikus desztinációkat ajánlunk. Novembertől trópusi tengereken kalandozhatunk, ami tényleg a túravitorlázás csúcsát jelenti. A legkedveltebb úti céljaink:  Karib-térség, Seychelles-szigetek, Thaiföld, Kuba, Kanári-szigetek.

  •  “C” tengeri kategória (volt “Skipper’s licence”): helyi sportorvosi vizsgálatot és helyi angol horvát vagy tolmácsos magyar nyelvű pár napos tanfolyamot követő  vizsgával horvát “nemzetközi érvényű” tengeri jogosítvány szerezhető. A jogosítvány horvát orvosi vizsgálathoz kötött 5 évente. Felségvíz-elhagyáskor (nyílt tengeri hajózással elérhető úti célok esetén) ez szükséges.Hajóbérléshez szerintünk felesleges, mert a bárhajókkal nem hagyhatóak el az adott ország felségvizei! Akinek saját hajója van és azzal országról-országra akar vándorolni, kb. 850 €/fő,díjért (+szállás +leutazás +étkezés) Zadarban végezhető a “C” tanfolyam.
  •  “Yacht Master” és “100 tonnás” stb. hivatásos hajóvezetői képesítések, amelyek horvát chartercégnél, halászoknál munkavállalásra jogosítanának, szerintünk felesleges papírok a sport és kedvtelési célú, azaz charterhajók vezetéséhez. Ezen jogosítványokat 5 évente meg is kell újítani évi 5 hét folyamatos hajózás igazolásával.
  • “ICC” belvízi és tengeri komplex kategória: Horvát belvízi jogosítvány, amely 30 bruttó regiszter tonna hajóméretnél kisebb, 20m-nél nem hosszabb vitorlás és motoros hajó, csónak, jet-ski vezetésére képesítő nemzetközi belvízi  jogosítvány. A tengeren is használható, de ott legfeljebb 6 mérföldre a partoktól és maximum 12m hajóhosszig (kb.38 láb, 3kabin). Ezt a képesítést magyar állampolgártól belvizeken csak akkor fogadják el, ha igazoltan a kiállító országban pl. Horvátországban él!

Javasoljuk, hogy ne papírt gyűjtsön, hanem tudást, tapasztalatot! Tengeri oktatás a Mérföld Yachtingnál!

Európai Utazási Biztosító