Kikötőhely foglalás, kikötési lehetőségek a főszezonban

Szeretnénk csak késő délután kikötni, de a jachtkikötők hamar betelnek? Foglaljunk előre kikötőhelyet!

A legtöbb magyar Horvátországon belül is a Dél-Adriára megy hajózni Split környéki indulással, Hvart és Korculát nem szívesen hagyja ki. Pedig a korculai ACI Marinába helyfoglalás nélkül be sem jutunk, ugyanez igaz a Palmizana-i ACI kikötőre. Hiába látjuk, hogy üres a marina, elhajtanak, mert mindegyik helyre már hajót várnak. Érdemes tehát előre gondolkodni és on-line foglalni. Vagy tervezzük úgy az útvonalunkat, hogy ne vasárnap vagy csütörtök éjszaka akarjunk Hvarra menni, ne hétfőn vagy szerdán este akarjunk Korculán kikötni, amikor mindenki más is. Vagy eleve induljunk északnak, a Közép-Adriára, onnét a Kvarner-öböl szigeteihez, ahol eleve kevesebb a bérhajó, több a sziget, tagoltabb a partvonal.

A legtöbb adriai bérhajón van ingyen Wi-Fi, így Horvátországban nem jelenthet gondot, hogy Interneten előre helyet foglaljunk a jachtkikötőkbe, akár menetközben is. A www.aci-marinas.com/en honlap főoldalán válasszuk a Booking gombot vagy a https://aci-club.hr honlapon tudunk 22 horvát kikötőjükbe foglalni. Megadjuk, hogy melyik marinában melyik nap hány órára várjanak, hitelkártyával kifizetjük és már nem is kell sietnünk. Gondtalanul élvezhetjük a napot, öblözhetünk, amíg kedvünk tartja, estére biztosan szabad hely vár ránk a kiválasztott kikötőben. Ez az on-line előre foglalás az Adrián egyelőre csak a horvátországi ACI marinákban lehetséges és az olyan kikötőkben, amelyek a www.marinareservation.com oldalon szerepeltetik magukat. Éttermek és egy-két magán marina szolgáltatását ajánlja az új horvát www.dockspot.com oldal. A legbővebb, nemzetközi kínálata a www.my-sea.com honlapnak van és a horvát bérhajók többségét ide adataikkal már előre beregisztrálták a bérbeadók, nem kell nekünk ezzel bajlódni. Tervezzünk előre, vagy gondolkodjunk alternatívákban! Ha nem foglaltunk és nem jut hely a marinában, ne feledjük, horgonyon vagy bóján a jó tengerész kötelező gondosságával eljárva horgonyőrségben kell hagynunk valakit a hajón!

A Földközi-térségben még Mallorca körül tudjuk a kikötői és a bójahelyeket is előre rezerválni. Vonatkozó útleírásainkban megtalálható, hogy miként. Korzikai, szardíniai, szicíliai, nápolyi vagy törökországi hajózás esetén elsősorban telefonon, esetleg e-mailben tudjuk lebeszélni, hogy várjanak ránk. Érdemes, mert így mindig a legszebb helyeken, a városok szívébe köthetünk és a hajónkat biztonságban tudjuk.

A hajón lévő és irodánkban is megvásárolható Imray pilotkönyvek nem csak a kikötők VHF csatorna számát tartalmazzák, hanem az összes kikötési lehetőség telefonszámát és e-mail címét is. Olaszországban sok a magán móló (pontile privato), amelyek akár hetekre előre felveszik a helyfoglalást.

Ha pedig nem fogadják a foglalásunkat vagy nem jutott hely, rögtönözzünk!

Odaköthetünk éjszakára

  • a bezárt benzinkúthoz (Elbán előre megalkudtunk a kutassal, hogy fenntartja nekünk a helyet, persze két hajónak is eladta a lehetőséget, így egymásra kötöttünk),
  • a víz vételező helyre (például a zsúfolt Porto Vecchio-ban Korzikán)
  • vagy a komp helyére (Ponza szigetén a Nápolyi-öbölben, a reggeli járat érkezéséig).

Segít,

  • ha veszünk a helyi borából (a szicíliai Liparin Malvazija bort árult a kikötős)
  • vagy éppen mi viszünk neki azt ajándékba (Toszkánában Capraia-szigetén).

A pénznek mindenki örül (bár a háború idején még trappista sajttal fizettünk Krk-en az Adrián, most a megtelt Bonifacio kikötőjében Korzikán két húszeuróssal nyuszifülként a kezemben integettünk a kikötősnek, aki azonnal szétnyomott két hajót és bepréselt közéjük az utolsó utáni helyre). Nyugodt hajózást, jó szelet kívánunk!

Személyes tapasztalatainkkal készséggel állunk rendelkezésre irodánkban.

Európai Utazási Biztosító