Vitorlás verseny 2022 Atlanti átkelés

Vitorlás verseny 2022 – keresztül az Atlanti-óceánon

A 2017-es gyártású Hallberg Rassy 48 vitorlás hajó magyar kapitánnyal az ARC World versenyen vitorlázik. Az „ARC January” szervezésben kb. 200 vitorláshajó társaságában 2022. januárjában Las Palmasból indul St. Luciaba. A kapitány és a hajó már egyszer 2018-ban -szintén a WORLD ARC szervezésében- megkerülte a földet. Az újabb földkörüli vitorlázás egy-egy szakaszára jelentkezhetnek útitársak, hogy részesei legyenek ennek a nem mindennapi vitorlás kalandnak.

Utasnak ne jelentkezzenek, csak hajóstársnak! Akik tudják, hogy nem egy szállodai szobát bérelnek, és a közös hajózás során bármi előfordulhat (egészségügyi: fizikai, pszichikai kockázat), de cserében biztosan életre szóló élményben lesz részük!

Jelenleg az alábbi szakaszokra lehet helyet foglalni:

  • Atlanti-átkelés: a hajózás kb. 20 napig tart és a távolság ca. 2800 tmf. Jelenleg 3-an vannak és még 1-3 főt keresnek az átkelésre. A részvételi díj 2400 € , ami tartalmazza a hajó nevezési díjának az 1/6 át, a jelentkező személyes nevezési díját (ehhez majd be kell regisztrálni az ARC honlapján), a Las Palmas-i és St. Lucia-i szervezett programok díjait, a hajón az étkezési költségeket (kivéve alkohol tartalmú italok, erről mindenkinek maga gondoskodik), valamint a kikötői díjakat Las Palmasban és St Lucián. Nem tartalmazza a felhasználásra kerülő dízel költségét, ezt egyenlő arányban osztják el, valamint az oda- és visszautazás költségét.

Az indulási időpontok adottak, az érkezési időpontban lehet pár nap eltérés az időjárás függvényében. A részvételi díj a – WCCL felé fizetendő – szervezési költségeket, biztonsági berendezéseket és a hajóhasználatot tartalmazza. 

Amit még meg kell rendelni, az egy személyes AIS jeladó. (Ezt idén írta elő az ARC, hogy mindenkinek rendelkezni kell vele.) Ez azt a célt szolgálja, ha valaki beleesik a tengerbe, a jeladó által kibocsátott VHF jelet a saját és a környékbeli hajók veszik, a GPS térképen megjelenik a pozíció és riasztja a hajó legénységét is élénk sípolással. Tehát ezáltal a megkeresés lényegesen könnyebbé válik. Ennek ára kb. 300 €, de ez a jelentkezőé marad utána is.

A hajó: 2017-es évjáratú Hallberg Rassy 48 típusú vitorlás, 6 személynek kényelmesen, amelyet kimondottan Föld kerülésre gyártanak. Hossza 15 m, szélessége 4,5 m  árboc magasság 23 m, 3 db franciaágyas-kabinja és 2 fürdőszobája van. Felszereltsége: 105 LE Volvo Penta, 800 liter víztartály, 800 liter üzemanyag-tartály, generátor, édesvíz-készítő, autopilot, térképplotteres GPS, AIS, radar, VHF, SSB, iridium telefon, rollgrósz, rollgénua, gennaker, viharfock, csónak külmotorral, 6 személyes mentősziget, mikrosütő, mosógép, elektromos öblítésű WC-k.

A kapitány: 62 éves építőmérnök. 25 éve hajózik a tengereken. 2002-ben már egyszer átkelt az Atlanti-óceánon, 2017-ben lehozta a hajót Svédországból az Adriára, megkerülve Európát, majd 2018-tól a Földet is. Társa építészmérnök hölgy, 11 éve hajózik az Adrián és a Földközi-tengeren, résztvevője volt a földkerülésnek is.

A verseny szervezője: a World Cruising Club Limited  (120 High Street, Cowes Isle of Wight, United Kingdom) https://www.worldcruising.com/index.aspx A legnagyobb  tapasztalattal rendelkező társaság, 30 éve szervez ilyen jellegű vitorlás túraversenyeket.

Nagyon sok hasznos információ található az alábbi linkeken:

https://www.worldcruising.com/arc/event.aspx

https://www.worldcruising.com/world_arc/event.aspx

https://www.facebook.com/worldarc/?fref=ts

E-mailben várjuk a jelentkezéseket egy rövid szakmai bemutatkozással: piedlgyorgy@gmail.com

Üdvözlettel:

Piedl György

HR48MkII RickTomlinsonhajózás vitorlással Hallberg Rassy 48

vitorlás verseny 2022 atlanti átkelés – vitorlás verseny 2022 atlanti átkelés

Európai Utazási Biztosító