Hajó biztosítás, biztosítások a hajózásban

Sokan kérdeznek a hajó biztosítás témában, az alábbiakban összefoglaljuk ismereteinket

A tengeri vitorlás bérlés vagy lakóhajós nyaralás során hajónk minden esetben rendelkezik kötelező felelősség biztosítással és Casco-val, különben nem lenne charter engedélye. Ezen biztosítások viszont nem terjednek ki a hajón tartózkodó személyek utazási (baleset, betegség, poggyász) biztosítására, melyet mi az EUB-val ajánlunk biztosítani (honlapunkon on-line megköthető). Továbbá a hajó Casco-jának önrésze van, amely összegig a hajózás során hajóbérlő (hajóvezető, utas) felelős marad. Ez éppen a kaució összege, amelyet letétbe kérnek el a hajóátvételkor és a hajó problémamentes visszaadása esetén vissza is adnak.

A kauciót sok esetben csak hitelkártyáról lehet letenni. Hitelkártyáról történő letét esetén vagy csak telefonon ellenőrzik a fedezet meglétét és a kártya adatait felírják, vagy a kaució összege banki zárolásra kerül, mely összeg a hajó hiánytalan és hibátlan visszaadása esetén 15-30 banki munkanap után automatikusan feloldódik. A feloldás időtartama nem a terheléstől, hanem saját bankunk belső protokolljától függ sajnos. Bankkártyás letét esetén fontos arra ügyelni, hogy az érvényes hitelkártyán (Visa vagy Mastercard) a kaució összegének megfelelő összeg lekötés nélkül legyen és a bank szerinti napi limit is elérje a kaució mértékét!

Sok vitorlázó elfelejti, hogy a hajózásban kölcsönös felelősség van, a jó tengerész kötelező gondosságával mindent meg kell tenni az összeütközés elkerülésére. Ha ez mégsem sikerül, a mi felelősségünk is. Azonnal (a legközelebbi kapitányságon) jegyzőkönyveztetni kell a helyzetet, hogy a biztosító fizessen, és „csak” a kauciónk bánja. A kauciónk érdekében már a hajóátvételnél figyeljünk oda, mert a problémamentes hajóbérlés az alapos hajóátvétellel kezdődik. Olvassa el tanácsainkat, 20 éves hajózási és hajóztatási tapasztalatainkat summázzuk az Önök érdekében,

Ahol csak lehet, kössünk kaucióbiztosítást! A kaucióbiztosítás megkötésével bebiztosítjuk magunkat a saját és mások rutintalansága, az időjárás és vízjárás által produkált eshetőségekre. Évi egyszer hajót bérelni még nem rutin, mégha 20 éve is! A kaucióbiztosítás díját nem kapjuk vissza akkor sem, ha problémamentesre sikerült a hajózás. Viszont elég 10 évből egyszer elveszíteni a kauciót, máris visszajön az egyes bérlések kaucióbiztosításának díja.

A legjobb a hajótulajdonossal közvetlenül, és olyan kaucióbiztosítást, amelynek befizetésével már nem kérik el tőlünk a kauciót, vagy csak kisebb (csökkentett) összegű letétet kérnek hozzá. Amikor a teljes kaucióhoz ragaszkodik hajótulajdonos, magunk is köthetünk kaucióbiztosítást a hajózással kapcsolatos biztosításokra specializálódott biztosítókkal (on-line köthető, fizethető a honlapjaikon). www.schomacker.de vagy www.yacht-pool.de vagy www.pantaenius.com Káresetnél hajótulajdonos levonja a kárt a kauciónkból, a biztosító viszont utólag kezelési költség levonása mellett térítheti.

A hajók biztosítása és a kaucióbiztosítás sem terjed ki szándékosság, vandalizmus, nagyfokú hanyagság, alkoholos- drogos befolyásoltság eseteire, illetve a WC dugításra és az üzemanyag-fogyasztásra. A nagyfokú hanyagságba beletartozik a motor besülesztése, az őrzés (horgonyőrség) nélkül hagyott elsodródó hajó visszavásárlásának költsége stb. Amikor a biztosító nem fizet helyettünk, akkor a házunkat is elperelheti!

A hajózás egy olyan speciális nyaralás/utazás/bérlés, amely csak kötbérrel mondható vissza és ez éppen a mindenkor befizetett előleg összege. Ha nem sikerül magunk helyett mást találni és neki értékesíteni, csak az segít, ha útlemondási biztosítást kötöttünk. Az útlemondási biztosítást a lakóhajós nyaralások esetében a hajótulajdonos partner felajánlja saját biztosítójával, a tengerhajózásnál nekünk kell ilyet keresni. A külföldi biztosítók díja átlagban a szerződéses ár 5%-a és a szerződéses feltételek szerinti kockázatokra terjed ki, de nem csak az utasok, hanem a közvetlen családtagjaikkal kapcsolatos eseményekre is, és nem szükséges a rokoni kapcsolat az utasok között! A magyar biztosítók 5%-ért az utazási biztosítással együtt engedik megkötni az úgynevezett sztornobiztosítást és csak az adott személy és rokona díját térítik, nem a teljes lefoglalt hajóét. A tengerhajózás lemondásának biztosítására ezért a német biztosítók (www.schomacker.de vagy www.yacht-pool.de vagy www.pantaenius.com) termékei alkalmasak. Fontos, hogy már szerződéskötéskor meg kell kötni, és le kell adni előre az utaslistát, mert a listán szereplő személyekre fog vonatkozni a hatálya.

Még egyszer a kaucióbiztosításról: Kevésbé rutinos hajóbérlőkkel idős hajókon szezon végén kérdéses időjárási körülmények között nagyobb eséllyel törik/szakad/romlik el bármi a hajón, amelynek oka a nem megfelelő használat. Akinél történik, annál számolják. Cserélni viszont csak újra lehet, az újnak áráért. A kaucióbiztosítással nagyrészt meg tudják váltani a felelősségüket. Ha szétdobják az árát per fő, akkor bagatell az ára. A kauciót is szét lehet dobni, de például egy WC dugításnál (bár arra pont általában nem érvényes a kaucióbiztosítás sem) hogyan keresik meg, hogy ki tömte tele, kinek a kauciórésze bánja?

Javasoljuk, hogy ha kötnek kaucióbiztosítást, akkor is minden hajóátvétel előtt olvassák el az alapos hajóátvétel szükségességéről szóló írásunkat!

hajó biztosítás hajó biztosítás hajó biztosítás hajó biztosítás hajó biztosítás

Európai Utazási Biztosító