Hajóvezetői engedély nélkül

Mitől vezethetők hajóvezetői jogosítvány nélkül a nyaralóhajók (lakóhajók, csatornahajók)?

 

Európa-szerte évtizedek óta engedélyezett és biztonságosan működik a nyaralóhajózás (lakóhajózás és csatornahajózás elnevezés alatt) hajóvezetői jogosítvány NÉLKÜL. A közhiedelemmel ellentétben Európában a hajóvezetői engedélymentes nyaralóhajózás a magyarországival megegyezően élővizes folyamszakaszokon is zajlik, nem csak a mesterséges csatornákon. Hozzánk hasonló élővizes térségek belvizein hajóvezetői engedély nélkül lehet nyaralóhajózni (lakóhajózni) sok száz folyamkilométeren:

  • Franciaország nyaralóhajóval engedélymentesen hajózható vízi útjai közül 1000 km ténylegesen folyami hajózás, tehát ott sem csak csatornán hajóznak a Saone 323 kilométerén és a Seille folyón, a Charente folyó 167 kilométerén, az óceánba torkolló Lot folyón 124 km hosszan, a Vilaine 140 kilométerén, a Meuse folyón, a Baise 54 kilométerén, a Mayenne és a Sarthe 120 és 130 kilométerén,
  • Csehországban a turista hajókkal teli Moldva 90 folyamkilométeren, az Elbán 170 km hosszan a kereskedelmi forgalommal egy úton uszályok között,
  • Olaszországban a Pó-deltában és a Sile folyón, a nyüzsgő Velencei-lagúnában és a Maranoi-öbölben összesen 200 kilométeren,
  • Lengyelországban a Vistula, a Warta és a Notec folyókon és a Mazuri tavakon 400 kilométer hosszan,
  • Németországban 660 kilométer hosszan a Müritz-i tóvidéken, ahol a tavakat a Havel folyó köti össze, de szabad az út az Oderával összekötő legfontosabb kereskedelmi csatornán is Berlintől a lengyel határig,
  • Portugáliában a Douro folyón 210 kilométeren,
  • Hollandiában mindenütt hajózhatunk: a csatornarendszeren, a vízi autópályákon, a Rajna-deltában, a Vecht folyón,
  • Belgiumban a Leie és a Schelde folyókon,
  • Anglia-szerte is, ebből a Temzén 130 folyamkilométeren,
  • Írországban 63 kilométer a szabad élővizes folyószakasz a Shannon folyón.

Európa többi országában nem a tiltás és túlszabályozás az általános, hanem az engedés. Az van meghatározva, hogy mely vízi útszakaszokon szükséges hajóvezetői engedély a nyaralóhajókkal is. Eltérések azért vannak: míg a turistahajókkal teli Berlinen átkelni hajóvezetői engedélyhez kötött, ugyanez Amszterdamon keresztül már nem az, pedig ott 110 méteres uszályok útját is keresztezhetjük a vízi autópályákon. A magyarországi nyaralóhajók sem egy sebes sodrású, kereskedelmi forgalommal terhelt Duna szakaszra lettek kiengedve. A Bodrogon és a Tiszán alig van nagyobb hajó, kereskedelmi forgalom pedig egyáltalán. A vonatkozó új magyar jogszabály szerint a nyaralóhajókkal a Tisza 404. és 686. folyamkilométerek közötti szakasza és a Tisza-tó, a Bodrogon pedig a vízi út 0. és 51. folyamkilométerek közötti szakasza vehető igénybe. Az új kikötési lehetőségekről itt olvashat tovább.

A nyaralóhajók tehát csak a nyaralóhajózásra engedélyezett vízterületeken használt lassú járású motorosok. Sebességük legfeljebb 15 km/h. Max.15 méter hosszúak, max 12 fő férőhelyesek. Nagy vízi dodzsemek. Kifejezetten erre a felhasználásra készülnek: 3-3 gumicsíkkal és 16 db pufferrel körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi.

Bérbevételük feltétele a hajóátvételi betanítás (üzemeltetési és vízterületi felkészítés). A hajóátvételről és visszaadásról itt olvasson tovább. Európa országaiban a flottában üzemeltetett szabványos hajópark és a garantált betanítás elégséges a hajóvezetői engedélymentes nyaralóhajózáshoz, és ez évtizedek óta biztonságosan működik. Mi magyarok miért lennénk ügyetlenebbek? A hatóság miért lenne ebben megengedőbb minden más országban évtizedek óta, csak Magyarországon nem?

Hajóvezetői engedéllyel is lehet valaki felelőtlen és közveszélyes, de nyaralóhajóval még így sem tudna sok kárt okozni sem magának, sem másnak. Az ügyfél gondosságát az általa letétbe helyezett kaució is elősegíti. A bérhajók kötelező felelősségbiztosítással és CASCO biztosítással rendelkeznek.

Magyarországon speciálisan a nyaralóhajósok biztonságát szolgálja, hogy 0-24 órában állandó diszpécser szolgálat áll a nyaralóhajózók rendelkezésére a hajóátvételnél megadott telefonszámokon. Ha nem tud valamit az ügyfél, inkább kérdezzen! Ha probléma merül fel, ha bajba kerül, értesítse azonnal a bázist, hívja a diszpécser szolgálatot! Munkaidőn kívül minden problémát, amely nem kritikus a hajón tartózkodáshoz, azt a rendelkezésre álló lehetőségek függvényében, de legkésőbb másnap megoldják.

A magyar nyaralóhajók helyzetét nyomkövetővel kísérik figyelemmel. A vízi mentők és a vízi rendőrök egyaránt látják a nyaralóhajók pozícióját, mozgását. A hajó és a hajón tartózkodók biztonságát, testi épségét veszélyeztető vagy egyéb, mentést igénylő esetekben elsőként a 112-es segélyhívószámot kell hívni! A vízi mentők, egy hajóvezető és egy mentőápoló a kiskörei és tokaji bázisról májustól-októberig minden nap reggel 8 és 20 óra között indulásra készek egy-egy mentőhajóval. Veszély vagy azonnal megoldandó probléma esetén 30 percen belül elindul a hajóhoz a segítség.

Összefoglalva, a nyaralóhajók azért vezethetők hajóvezetői képesítés nélkül, mert biztonsági korlátozások érintik:

  • a nyaralóhajók lassú járású, hullámot alig keltő max.15m hosszú motorosok legfeljebb 12 fő befogadóképességgel
  • kizárólag bizonyos vízterületen hajózhatnak
  • kizárólag nappal használhatják őket, sötétedés után nincs hajózás (éjszakai hajózás tilalma)
  • nem horgonyozhatnak, csak vész esetén (horgonyzás tilalma)

Ezek a korlátozások minden nyaralóhajó használóra vonatkoznak, az érvényes belvízi hajóvezetői engedéllyel rendelkezőkre is!

Ha valakinek van belvízi hajóvezetői engedélye, a hajóátvételi procedúrából a Hajózási Szabályzat fél órás ismertetését tudja „megúszni”, bár annak átismétlése minden hajóvezetőnek ajánlott. Hogy érvényes-e egy belvízi hajóvezetői engedély, le fogják a hajóátvételnél ellenőrizni. A kártyán szereplő lejárat ugyanis csak a kártya érvényességét mutatja, az orvosi érvényességét nem. A hajóvezetői engedély érvényessége a sorszáma alapján a Közlekedési Felügyelet honlapján ellenőrizhető le: https://www.nkh.gov.hu/web/hajozasi-foosztaly1/bizonyitvany-ellenorzes

 

A magyarországi nyaralóhajózás részleteiről olvasson tovább a honlapunkon. Konkrét árajánlatért és a szabad kapacitásért keressen minket az elérhetőségeinken.

Európai Utazási Biztosító