Adriai vitorlázás Horvátországon kívül: Szlovénia

Az adriai vitorlázás nem csak Horvátországban lehetséges. Az Adriai-tenger szépségeit 4 országból fedezhetjük fel: Horvátországban hajóznak a legtöbben, de a főszezoni tumultusban már érdemes elkerülni a Zadar-Split régiót és észak-olasz, szlovén vagy montenegrói indulással bérelni hajónkat. Aki mégis Horvátországot választja, ajánljuk figyelmébe írásunkat az on-line kikötőhely előrefoglalási lehetőségekről.

Szlovénia szépségei:

Magyarországról talán a legközelebbi hajózási desztinációnk az észak-adriai Szlovénia. A szlovén charter-kikötőkből, Portorozból és Izolából egy hét alatt bejárhatjuk vitorlással a szépséges szlovén kikötőket, a Nyugat-Isztria horvát városkáit vagy belekóstolhatunk a történelmi Olaszországba. Szlovénia nagyon szerethető ország. Települései osztrákosan takarosak, tengerparti városai mint egy-egy ékszerdoboz. Euró a fizetőeszköz, az Európai Unió és a Schengeni övezet tagja, így nem kell sem ki-, sem bejelentkeznünk, a szlovén charterhajókkal szabadon elhagyhatjuk a szlovén felségvizeket Olaszország irányában. Mindössze 5 mérföld Trieszt belvárosi kikötője és 15 mérföld szemben, a római időktől lakott Grado városa, 20 mérföld Caorle, 40 mérföld Velence. Hajónkkal maradhatunk persze a szlovén felségvizeken is, hogy az egymástól 5 mérföldre eső szépséges városkáit kényelmesen végigjárjuk. A szépséges Piran, Izola és Koper meglátogatása egy-egy nap, építészeti remekműveik az egykori olasz fennhatóságot dicsérik. A velencei szárnyas oroszlán a legszebb szlovén épületeket, kapukat és harangtornyokat díszíti. Az üdülőváros Portoroz a legdélebbi szlovén település a Pirani-öbölben, utána a horvát határig sólepárlók terülnek el. A fehér sóhegyek ma is messziről világítanak a parton. Átléphetünk Horvátországba is, a szlovén bérhajók ára tartalmazza a horvát parthajózási matricát. Az Isztriai-félszigeten nem találkozunk akkora zsúfoltsággal, mint Horvátország délebbi vizein. Az észak-adriai térség májustól-szeptemberig kellemesen hajózható, a tél enyhe. A szlovén hajók állófűtéssel szereltek, így szilveszterre is bérelhetők.

Útleíró cikkünk itt. A szlovén hajózási úticélról bővebben itt.

Cikkünk folytatásai az „Adriai vitorlázás Horvátországon kívül: Montenegróban” és az „Adriai vitorlázás Horvátországon kívül: Velence környékén, az olasz Adrián„.

Európai Utazási Biztosító