Adriai vitorlázás Horvátországon kívül: Montenegróban

Az adriai vitorlázás nem csak Horvátországban lehetséges. Az Adriai-tenger szépségeit 4 országból fedezhetjük fel: Horvátországban hajóznak a legtöbben, de a főszezoni tumultusban már érdemes elkerülni a Zadar-Split régiót és észak-olasz, szlovén vagy montenegrói indulással bérelni hajónkat. Aki mégis Horvátországot választja, ajánljuk figyelmébe írásunkat az on-line kikötőhely előrefoglalási lehetőségekről.

Amiért Montenegróban érdemes hajózni:

Akik Horvátországot Pulától-Splitig már bejárták, az Adrián túlra viszont még nem merészkednének, dubrovniki vagy kotori indulással Montenegróban is hajózhatnak. A vitorlázás Montenegróban megéri! Az adriai charter szezon itt a leghosszabb, lévén az Adria legdélebbi, legnaposabb szakasza. Horvátországhoz képest kevesebb a turista és a hajó, barátságosabbak az emberek és az árak is, euro a fizetőeszköz. Montenegrónak nem kavicsos, hanem homokos strandöblei vannak. Kis távolságokon patinás történelmi helyek és lenyűgöző táj várja a vitorlázókat. A látvány egyedülálló: tengerparti látnivalóit 1000m magas hegyek koronázzák. A Kotori-öböl  egy hatalmas, kb. 15 mérföld mély fjord, partján híres városokkal, katonai tengeralattjáró-bunkerekkel és kiszuperált hadihajókkal. Legelső városa Herceg Novi egy hangulatos középkori várerőd, a nagy öböl bejáratával szemben, mólóján mooring köteles kikötéssel, áram és vízvételezéssel köthetünk ki. Következő nap a Kotori-öböl legmélyére hatolhatunk, itt bújik meg Kotor híres középkori városa mooring köteles kikötőhelyekkel. Várfala mentén a fellegvárig felsétálhatunk a csodálatos panorámáért. Innét rálátunk Perast egykori tengerészvárosára előtte a templomos szigetekkel, amelyek vízi zarándokhelyek. Hajónkkal mi is meglátogathatjuk. A Kotori-öbölből kifelé Tivat pezsgő nyaralóhely, pálmafasoros parti sétánnyal, és az ország legmodernebb marinájával büszkélkedhet. Budva egy újabb történelmi város a montenegrói tengerparton. Van jachtkikötője, körülötte homokos strandok és Sveti Stefan festői szállodaszigete. Még délebbre Bar Montenegró kereskedelmi nagyvárosa, félúton Ulcinj felé. Az óvárosa ennek is egy várerőd, tőle délre sok kilométer hosszú homokos strand húzódik Albániáig, ahová már csak saját hajóval léphetnénk át, bérhajóval nem. Montenegró így is egy hétnyi élményt nyújt. Vitorlázás Montenegróban? Mi szívből ajánljuk. Útleíró cikkünk itt. A montenegrói hajózási úticélról bővebben itt.

Cikkünk folytatásai az „Adriai vitorlázás Horvátországon kívül: Szlovéniában” és az „Adriai vitorlázás Horvátországon kívül: Velence környékén, az olasz Adrián„.

Európai Utazási Biztosító