Vitorlázás Montenegróban

Montenegro bázisunk

Dubrovniki indulással

Ha Horvátországot Pulától-Splitig már bejárták a hajóinkon, az Adrián túlra viszont még nem merészkednének, szívből ajánljuk a hajózást Montenegróban. Homokos strandöblök, kevés turista, barátságos árak euroban, kis távolságok, történelmi helyek, lenyűgöző táj várja, hogy feldedezzék. vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro

Útleírásunk dubrovniki indulással szól, de természetesen bérelhet vitorlást vagy katamaránt montenegrói flottáinkból is.

A leutazás javasolt útvonala Bp.-Dubrovnik viszonylatban:

1.) Budapest – Letenye – Zágráb – Split után Ravca-ig végig autópályán, majd onnét tovább a tengerparti országúton Dubrovnikig. A dubrovniki hídon átmenve egyből balra kanyarodjanak, kb. 5km a fjordban a marina bejárata. Az autópálya díjak oda-vissza kb. 50 EUR/szgk., az út hossza kb. 950km (ebből 800km autópálya).

2.) Bosznián keresztül 800 km az út (ebből csak 150km autópálya), minősége rossz, a táj viszont fantasztikus.

3.) Dubrovnik repülővel is megközelíthető napi 4 horvát menetrendszerinti járattal Zágrábból (menetidő 55 perc, kb.100 EUR/fő), vagy Bécsből, Pozsonyból, főszezonban esetleg Budapestről is chartergéppel. A reptérről 35 EUR a taxi díja a marinába (kb.30 perc, 30km), de hajótulaj partnerünktől minibuszos reptér-marina transzfer is rendelhető. Mi ezt javasoljuk.

Indulási kikötő: Dubrovnik város ACI marinája az újváros ÉK-i, Komolac negyedében, Komolac 20 000 Dubrovnik címen. Igény esetén tudunk adni hajókat Kotor városából is (Montenegro).

Határátlépés hajóval:

A horvát felségvizek elhagyása hivatalosan horvát „B” kategóriás papírral nem lehetséges. Magyar tengeri jogsi (rádiós engedéllyel) vagy egy horvát C jogsi megléte szükséges hajónként. A gyakorlatban Montenegró felé legtöbbször engedik az átlépést (mert parti vizeken hajózás) 2 db horvát B papírral is. Horvátországból Montenegróba áthajózáshoz montenegrói lobogót és a ki-bejelentkezésekhez Q lobogót a bázismenedzsertől kérhetünk becsekkoláskor, különben menet közben kell vásárolnunk.

Horvátországból egész évben Dubrovnik Gruz városrészében, vagy ápr.01-szept.30. között még Dubrovniktól kb. 10 mérföldre délre, Cavtatban is ki lehet jelentkezni. A sárga Q lobogó felhúzásával kell kikötni az elkerített részen. A rendőrség az útleveleket ellenőrzi, a kikötői kapitányság az aktuális crew list-en pecséttel rögzíti a kijelentkezés dátumát, helyét és az úticélt. Mindez díjmentes. Kijelentkezés után 15 percen belül el kell indulni a hajóval, és kikötés nélkül el kell hagyni a felségvizeket. Molunat öblében tehát sem Montenegróba menet, sem jövet nem lehet megállni, mintahogyan gruzi ki- vagy bejelentkezés esetén Cavtatban sem. Tengerjog szerint kötelező az első kikötőben bejelentkezni!

Visszajelentkezéskor (Cavtatban vagy Gruzban) a rendőrség útlevél ellenőrzése után a kikötői kapitányságon új crew list-et kell készíteni vagy a kijelentkezéskori crew listre rávezetik, hogy mikor és hol, illetve honnét történt a visszaérkezés. Ennek másolatát kéri a rendőrség, és már kész is a horvát bejelentkezés. Ez is díjmentes, kb. fél óra.

Gruzban az öböl bal oldalán, az elkerített résznél kell kikötni, a kikötői kapitányság a közút túloldalán van. Cavtatban a városi partfal bal oldalán van a piros-fehér kordonos rész, ahol a csapatnak várakoznia kell, míg a hajóvezető az útlevelekkel a ki- vagy bejelentkezést elintézi. Cavtatban a rendőr vagy a hajóhoz jön, vagy a park túlfelén lévő jelöletlen irodában kell felkeresni, a kikötői kapitányság pedig tőle jobbra 200m-re van a parti sétányon. Cavtatban éjszakázni is érdemes, hangulatos városka, a félsziget körbesétálható.

Montenegró területére a víz felől egész évben Zelenikában vagy Barban lehet bejelentkezni. Szezonálisan (máj.01-től) Budvában és Kotorban is van bejelentkezés (policija és carina), de ha mégsincs, akkor nem köthetnek ki addig, amíg Zelenikában a formaságokat el nem intézték. A horvát kilépési dátumból nyilvánvaló, hogy mikor jöttek el onnét, tehát ha nem történik meg aznap a belépés, komoly pénzbüntetést szabhat ki a határőr rendőr! Zelenika a Kotori-öbölben, Hercegnovitól 1 mérföldre DK-re van. A betonmólóval párhuzamosan is ki lehet kötni, az elkerített részhez. Először a rendőr elkéri az útleveleket, majd a hajópapírokkal elküld a parton a kikötői kapitányságra, hogy a montenegrói hajózási engedélyt kiváltsuk. A matrica ára 12 méterig 40 EUR/hét +Áfa (össz. 47 EUR), 12 métertől 120 EUR +Áfa volt írásunk idején. 2017-ben egy 50 lábasra akár 350 EUR is lehet. Ezen a linken kiszámolható a montenegrói vignette pontos díja hajómérettől függően: http://www.vinjete.kapetanija.com/

A matrica egy részét az itt kitöltött crew listre ragasztják, a másik felét a hajó fedélzetén jól látható helyen kell elhelyezni. A vignyettás crew listtel a sarki épületben a vámosoknál kell még megjelenni, ahol azt lefénymásolják, pecsételik, és ekkor végeztünk. Kijelentkezéskor ugyanebben a sorrendben kell eljárni. A kijelentkezés már ingyenes és minden ellenkező híreszteléssel szemben kb. fél órás procedúra.

Montenegró látnivalói hajóval (északról-délre):

Kotori-öböl – hatalmas, kb. 15 mérföld mély fjord, partján híres városokkal, illetve katonai tengeralattjáró-bunkerekkel és kiszuperált hadi felszereléssel, hadihajókkal

Herceg Novi – középkori várerőd az öböl bejáratával szemben, a kikötő előtti sziklazátonyokkal vigyázni

Kotor – lenyűgöző középkori város a Kotori-öböl legmélyén, a várfal a fellegvárig mászható

Perast és előtte a templomos szigetek – egykori tengerészváros, előtte zarándokhely szigetekkel

Tivat – pálmafasoros parti sétány a katonai támaszpont mellett, amúgy semmi

Bigova – a Kotori-öböl alatt Budva felé félúton nagy öböl kis településsel, környékén homokos szakaszok

Budva – középkori város, falán majdnem körbejárható, környékén homokos strandok

Sveti Stefan – Budva alatt festői szállodasziget, csak kívülről megnézhető

Bar – Montenegró nagyvárosa, az óváros kb.10km-re van

Ulcinj – óvárosa várerőd, Ulcinj alatt kezdődik a sok kilométer hosszú homokos strand

Montenegróról:

 • Montenegróban homokos strandok vannak, de nyitottságuk miatt a nappali horgonyzás csak stabil időjárás mellett ajánlott.
 • Dubrovnik és Cavtat éttermei kifejezetten drágák, Montenegróban fele annyiért ehetünk finomat bárhol.
 • Montenegróban a horvátországi marinákhoz hasonlót (zuhanyzóval, WC-vel, étteremmel) nem találtunk. Viszont a legtöbb kikötőben van mooringos kikötési lehetőség, kiépített áramcsatlakozással és vízvételezési lehetőséggel. 37 láb (11,5m) kikötői díjai árammal, vízzel 2009. májusában: Cavtatban 20 EUR, Kotorban mooringon 30 EUR, Herceg Noviban mooringon 30 EUR, Budvában mooringon 50 EUR.
 • Dubrovniki indulással 36-54 láb közötti méretben Bavaria és Jeanneau hajókat tudunk bérbeadni, illetve montenegrói charterflottából Kotor városából Elan és Jeanneau vitorlásokat, innen katamarán is bérelhető.
 • Azok a charterhajók, amelyekkel a montenegrói határátlépés legálisan lehetséges, természetesen Görögországba vagy Olaszországba is áthajózhatnak, Albániába azonban nem. A chartercég csak a saját felségvizén felmerülő problémák esetén vállalja az esetleges hibaelhárítást.
 • Érdemes Montenegróban hajózni, mert a turizmust ott még nem iparszerűen űzik, az emberek kedvesek, euró a fizetőeszköz, a szolgáltatások ára (kikötői díjak, éttermek) korrekt, sőt Horvátországhoz képest olcsónak mondható. 1 hétre elegendő látnivalót dubrovniki indulással találtunk. Az időjárás pedig áprilistól-októberig kedvező.
 • Az M27 Imray térképen még Dubrovnik is rajta van és Montenegró teljes partvonala.

Dubrovniki tippek:

 • Bevásárlási lehetőség a dubrovniki ACI marina bejáratában jobb kézre lévő nagy Konzum boltban lehetséges, nyitvatartása szombaton 20h-ig, vasárnap 13h-ig, de vasárnap délelőtt zsúfolt. Érdemes a készleteket előre megrendelni és bekészíttetni a hajóba.
 • Dubrovnik óvárosába az ACI marina recepciójától 100 kuna a taxi, vagy a marinai bejárat elől a főúton 20 percenként jár az 1A és 1B jelű busz, melyek végállomása az óváros főbejáratánál van, ára csak 10 kuna/fő.
 • Dubrovnik repülővel is megközelíthető napi 4 horvát menetrendszerinti járattal Zágrábból (menetidő 55 perc, kb.100 EUR/fő), vagy Bécsből, Pozsonyból, főszezonban esetleg Budapestről is. A reptérről 35 EUR a taxi díja a marinába (kb.30 perc, 30km), de hajótulaj partnerünktől minibuszos reptér-marina transzfer is rendelhető.
 • Üzemanyagot tankolni szezonban a dubrovniki ACI marinai kútnál, szezonon kívül csak Dubrovnik Gruz városrészében lehet (az öböl jobb oldalán a parti INA kút kis nyúlványánál, csupán 1 hajónak van hely, 2,5m vízmélység). vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro

Galéria

Európai Utazási Biztosító