Vitorlázás Montenegróban

Montenegro bázisunk

Dubrovniki indulással

Ha Horvátországot Pulától-Splitig már bejárták a hajóinkon, az Adrián túlra viszont még nem merészkednének, szívből ajánljuk a hajózást Montenegróban. Nem kavicsos, hanem homokos strandöblei vannak. Horvátországhoz képest kevesebb a turista és a hajó, barátságosabbak az emberek és az árak is, euro a fizetőeszköz. Kis távolságokon patinás történelmi helyek és lenyűgöző táj várja, hogy felfedezzék.. vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro

Útleírásunk dubrovniki indulással szól, de természetesen bérelhet vitorlást vagy katamaránt montenegrói flottáinkból is.

A leutazás javasolt útvonala Bp.-Dubrovnik viszonylatban:

1.) Budapest – Letenye – Zágráb – Split után Ravca-ig végig autópályán, majd onnét tovább a tengerparti országúton Dubrovnikig. A dubrovniki hídon átmenve egyből balra kanyarodjanak, kb. 5km a fjordban a marina bejárata. Az autópálya díjak oda-vissza kb. 50 EUR/szgk., az út hossza kb. 950km (ebből 800km autópálya).

2.) Bosznián keresztül 800 km az út (ebből csak 150km autópálya), minősége rossz, a táj viszont fantasztikus.

3.) Dubrovnik repülővel is megközelíthető napi 4 horvát menetrendszerinti járattal Zágrábból (menetidő 55 perc, kb.100 EUR/fő), vagy Bécsből, Pozsonyból, főszezonban esetleg Budapestről is chartergéppel. A reptérről 35 EUR a taxi díja a marinába (kb.30 perc, 30km), de hajótulaj partnerünktől minibuszos reptér-marina transzfer is rendelhető. Mi ezt javasoljuk.

Indulási kikötő: Dubrovnik város ACI marinája az újváros ÉK-i, Komolac negyedében, Komolac 20 000 Dubrovnik címen. Igény esetén tudunk adni hajókat Kotor városából is (Montenegro).

Határátlépés hajóval:

A horvát felségvizek elhagyása hivatalosan horvát „B” kategóriás papírral nem lehetséges. Magyar tengeri jogsi (rádiós engedéllyel) vagy egy horvát C jogsi megléte szükséges hajónként. A gyakorlatban Montenegró felé legtöbbször engedik az átlépést (mert parti vizeken hajózás) 2 db horvát B papírral is. Horvátországból Montenegróba áthajózáshoz montenegrói lobogót és a ki-bejelentkezésekhez Q lobogót a bázismenedzsertől kérhetünk becsekkoláskor, különben menet közben kell vásárolnunk.

Horvátországból egész évben Dubrovnik Gruz városrészében, vagy ápr.01-szept.30. között még Dubrovniktól kb. 10 mérföldre délre, Cavtatban is ki lehet jelentkezni. A sárga Q lobogó felhúzásával kell kikötni az elkerített részen. A rendőrség az útleveleket ellenőrzi, a kikötői kapitányság az aktuális crew list-en pecséttel rögzíti a kijelentkezés dátumát, helyét és az úticélt. Mindez díjmentes. Kijelentkezés után 15 percen belül el kell indulni a hajóval, és kikötés nélkül el kell hagyni a felségvizeket. Molunat öblében tehát sem Montenegróba menet, sem jövet nem lehet megállni, mintahogyan gruzi ki- vagy bejelentkezés esetén Cavtatban sem. Tengerjog szerint kötelező az első kikötőben bejelentkezni!

Visszajelentkezéskor (Cavtatban vagy Gruzban) a rendőrség útlevél ellenőrzése után a kikötői kapitányságon új crew list-et kell készíteni vagy a kijelentkezéskori crew listre rávezetik, hogy mikor és hol, illetve honnét történt a visszaérkezés. Ennek másolatát kéri a rendőrség, és már kész is a horvát bejelentkezés. Ez is díjmentes, kb. fél óra.

Gruzban az öböl bal oldalán, az elkerített résznél kell kikötni, a kikötői kapitányság a közút túloldalán van. Cavtatban a városi partfal bal oldalán van a piros-fehér kordonos rész, ahol a csapatnak várakoznia kell, míg a hajóvezető az útlevelekkel a ki- vagy bejelentkezést elintézi. Cavtatban a rendőr vagy a hajóhoz jön, vagy a park túlfelén lévő jelöletlen irodában kell felkeresni, a kikötői kapitányság pedig tőle jobbra 200m-re van a parti sétányon. Cavtatban éjszakázni is érdemes, hangulatos városka, a félsziget körbesétálható.

Montenegró területére a víz felől egész évben Zelenikában vagy Barban lehet bejelentkezni. Szezonálisan (máj.01-től) Budvában és Kotorban is van bejelentkezés (policija és carina), de ha mégsincs, akkor nem köthetnek ki addig, amíg Zelenikában a formaságokat el nem intézték. A horvát kilépési dátumból nyilvánvaló, hogy mikor jöttek el onnét, tehát ha nem történik meg aznap a belépés, komoly pénzbüntetést szabhat ki a határőr rendőr! Zelenika a Kotori-öbölben, Hercegnovitól 1 mérföldre DK-re van. A betonmólóval párhuzamosan is ki lehet kötni, az elkerített részhez. Először a rendőr elkéri az útleveleket, majd a hajópapírokkal elküld a parton a kikötői kapitányságra, hogy a montenegrói hajózási engedélyt kiváltsuk. A matrica ára 12 méterig 40 EUR/hét +Áfa (össz. 47 EUR), 12 métertől 120 EUR +Áfa volt írásunk idején. 2017-ben egy 50 lábasra akár 350 EUR is lehet. Ezen a linken kiszámolható a montenegrói vignette pontos díja hajómérettől függően: http://www.vinjete.kapetanija.com/

A matrica egy részét az itt kitöltött crew listre ragasztják, a másik felét a hajó fedélzetén jól látható helyen kell elhelyezni. A vignyettás crew listtel a sarki épületben a vámosoknál kell még megjelenni, ahol azt lefénymásolják, pecsételik, és ekkor végeztünk. Kijelentkezéskor ugyanebben a sorrendben kell eljárni. A kijelentkezés már ingyenes és minden ellenkező híreszteléssel szemben kb. fél órás procedúra.

Montenegró látnivalói hajóval (északról-délre):

Kotori-öböl – hatalmas, kb. 15 mérföld mély fjord, partján híres városokkal, illetve katonai tengeralattjáró-bunkerekkel és kiszuperált hadi felszereléssel, hadihajókkal

Herceg Novi – középkori várerőd az öböl bejáratával szemben, a kikötő előtti sziklazátonyokkal vigyázni

Kotor – lenyűgöző középkori város a Kotori-öböl legmélyén, a várfal a fellegvárig mászható

Perast és előtte a templomos szigetek – egykori tengerészváros, előtte zarándokhely szigetekkel

Tivat – pálmafasoros parti sétány a katonai támaszpont mellett, amúgy semmi

Bigova – a Kotori-öböl alatt Budva felé félúton nagy öböl kis településsel, környékén homokos szakaszok

Budva – középkori város, falán majdnem körbejárható, környékén homokos strandok

Sveti Stefan – Budva alatt festői szállodasziget, csak kívülről megnézhető

Bar – Montenegró nagyvárosa, az óváros kb.10km-re van

Ulcinj – óvárosa várerőd, Ulcinj alatt kezdődik a sok kilométer hosszú homokos strand

Montenegróról:

 • Montenegróban homokos strandok vannak, de nyitottságuk miatt a nappali horgonyzás csak stabil időjárás mellett ajánlott.
 • Dubrovnik és Cavtat éttermei kifejezetten drágák, Montenegróban fele annyiért ehetünk finomat bárhol.
 • Montenegróban a horvátországi marinákhoz hasonlót (zuhanyzóval, WC-vel, étteremmel) nem találtunk. Viszont a legtöbb kikötőben van mooringos kikötési lehetőség, kiépített áramcsatlakozással és vízvételezési lehetőséggel. 37 láb (11,5m) kikötői díjai árammal, vízzel 2009. májusában: Cavtatban 20 EUR, Kotorban mooringon 30 EUR, Herceg Noviban mooringon 30 EUR, Budvában mooringon 50 EUR.
 • Dubrovniki indulással 36-54 láb közötti méretben Bavaria és Jeanneau hajókat tudunk bérbeadni, illetve montenegrói charterflottából Kotor városából Elan és Jeanneau vitorlásokat, innen katamarán is bérelhető.
 • Azok a charterhajók, amelyekkel a montenegrói határátlépés legálisan lehetséges, természetesen Görögországba vagy Olaszországba is áthajózhatnak, Albániába azonban nem. A chartercég csak a saját felségvizén felmerülő problémák esetén vállalja az esetleges hibaelhárítást.
 • Érdemes Montenegróban hajózni, mert a turizmust ott még nem iparszerűen űzik, az emberek kedvesek, euró a fizetőeszköz, a szolgáltatások ára (kikötői díjak, éttermek) korrekt, sőt Horvátországhoz képest olcsónak mondható. 1 hétre elegendő látnivalót dubrovniki indulással találtunk. Az időjárás pedig áprilistól-októberig kedvező.
 • Az M27 Imray térképen még Dubrovnik is rajta van és Montenegró teljes partvonala.

Dubrovniki tippek:

 • Bevásárlási lehetőség a dubrovniki ACI marina bejáratában jobb kézre lévő nagy Konzum boltban lehetséges, nyitvatartása szombaton 20h-ig, vasárnap 13h-ig, de vasárnap délelőtt zsúfolt. Érdemes a készleteket előre megrendelni és bekészíttetni a hajóba.
 • Dubrovnik óvárosába az ACI marina recepciójától 100 kuna a taxi, vagy a marinai bejárat elől a főúton 20 percenként jár az 1A és 1B jelű busz, melyek végállomása az óváros főbejáratánál van, ára csak 10 kuna/fő.
 • Dubrovnik repülővel is megközelíthető napi 4 horvát menetrendszerinti járattal Zágrábból (menetidő 55 perc, kb.100 EUR/fő), vagy Bécsből, Pozsonyból, főszezonban esetleg Budapestről is. A reptérről 35 EUR a taxi díja a marinába (kb.30 perc, 30km), de hajótulaj partnerünktől minibuszos reptér-marina transzfer is rendelhető.
 • Üzemanyagot tankolni szezonban a dubrovniki ACI marinai kútnál, szezonon kívül csak Dubrovnik Gruz városrészében lehet (az öböl jobb oldalán a parti INA kút kis nyúlványánál, csupán 1 hajónak van hely, 2,5m vízmélység). vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro, vitorlázás Montenegro

Galéria

Európai Utazási Biztosító