Akciók

Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

Montenegró

Adriai vitorlázás, vitorlás hajóbérlés: Montenegro

Montenegró az Adria kevésbé felkapott területe. Ennek előnyei, hogy a turizmust még nem iparszerűen űzik, az emberek kedvesek, a szolgáltatások (kikötői díjak, éttermek) ára Horvátországhoz képest féláron van és már euró a fizetőeszköz. Napközben homokos öblökben horgonyozhatnak, strandolhatnak, estére beköthetnak a hangulatos középkori városkák kikötőibe. Mindegyikben van kiépített áramcsatlakozási- és vízvételezési lehetőség. Magyarországról autóval „toronyiránt” csak 800km, de mégis inkább a horvát autópályákat ajánljuk (1100km) vagy repülhetnek Budapestről, Bécsből és Zágrábból Podgoricába vagy Dubrovnikba. Montenegro leghíresebb városához, a fellegvár által védett Kotorba 15 mérföld mély fjord vezet. A hajós út során látnivalók Herceg Novi középkori várerődje, az egykori tengerészváros, Perast és előtte a zarándokhelyként szolgáló templomos szigetek. A környező magas hegyek miatt az öbölben fújó szél változó erősségű és irányú. Tivatnál látható még működő katonai tengeralattjáró-bázis és kiszuperált hadi felszerelés hadihajókkal. Homokos partszakasz Budvától Ulcinjig tart. A következő tengeri szomszéd pedig már Albánia. Montenegro vitorlás hajóbérlés. Montenegro vitorlás hajóbérlés. 

Kotor

Dubrovnik

Indulási kikötők!

Magyarországról autóval „toronyiránt” csak 800km, de mégis inkább a horvát autópályákat ajánljuk (1030km) vagy repülhetünk Budapestről, Bécsből és Zágrábból Podgoricába vagy Dubrovnikba. A repülőtéri marina transzfer nem drága és megoldott.

Az időjárás áprilistól-októberig kedvező. Júliusig és szeptembertől 3-6 Bft. erősségű szelek fújnak. Az augusztusi kánikulában gyakori a szélcsend, legfeljebb a parti és a vízi szél hoz némi enyhülést. Az Adria legfőbb szelei: a bóra észak-északkeletről érkező, sarkvidéki eredetű, hideg, egyből erős szél; a jugó afrikai eredetű meleg, déli szél, napok alatt fokozatosan erősödik be; a misztral északnyugatról fúj. Helyi megfigyelések szerint a jugóra mindig bóra jön. A Kotori-öbölben a magas hegyek miatt a szél hol innen, hol onnan érkezik.

Kotor - Hercegnovi - Budva - Cavtat - Dubrovnik - Tivat - Kotor
Kotor - Tivat - Budva - Ulcinj - Bar - Hercegnovi - Kotor
Dubrovnik - Cavtat - Budva - Kotor - Hercegnovi - Lopud - Dubrovnik
Európai Utazási Biztosító