Kenya és Zanzibár hajóval

Kenya bázisunk
A Kenya Yacht Club írása:

Zanzibár és Pemba-sziget (Tanzánia)

A két sziget, Zanzibár és Pemba Tanzániához tartozik, méretük nagyjából egyforma. Az egyenlítőtől délre, a Zanzibár szigetén fekvő „főváros” régi központja a 6°10′-S, 039°12′-E koordinátán Stone town, mely a világörökség része. A két sziget majdnem felét fűszernövény ültetvények, és dzsungel-szerű erdők borítják, ami a helyi lakosok élelmiszerellátásán túl, a világ számos nagyvárosi piacát látják el fűszerekkel. A főbb fűszerei a fekete bors, a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Stone town nevezetességei a Freddie Mercury szülőháza, a Mercury étterem, a Forodhani ételmarket, az arab stílusban épült városközpont, ahol csodálatos építészeti megoldások között csak szűk, helyi bazárokkal zsúfolt sikátorokban gyalog lehet közlekedni.

A szigeten él Zanzibár leghíresebb állatfaja, a zanzibári vöröskolobusz. A Jozeni erdőben lakik a sunnis (egy kis termetű bóbitásantilopféle), több kaméleon és mintegy negyven madárfaj.

Zanzibártól nyugatra és dél-nyugatra kisebb korall szigetek sora húzódik. Changuu a börtön sziget, Mnemba sziget Bill Gates tulajdona, és számos sziget, amik dagályban eltűnnek, majd apályban lakatlan fehérhomokos szigetként bukkanak elő az Indiai-óceánból. Ezek egyikén alakították ki 1994-ben Tanzánia első tengeri nemzeti parkját, a Chumbe-sziget Tengeri Rezervátumot. A mindössze 16 hektáros szigeten nyitották meg a Korall parkot is, ahol a látogatók búvárkodva ismerhetik meg a sziget körül húzódó korallzátony élővilágát. A zátonyon megtalálható az Indiai-óceánban élő keménykorall fajok kilenctizede.  A zátony környékén mintegy 370 halfaj él, illetve Zanzibár dél-nyugati oldalán található Menai öböl ad otthont két delfinfajnak is.

Pemba sziget déli részén egy 80 éve elsűlyedt gőzhajó roncsainál csodás látvány tárul elénk az óceán felszine alatt 5 méteres mélységben, így azok is átélhetik a látványt, akik csak egy búvárszemüveget vesznek fel. Pemba érintetlen szigetén két luxushotel szolgálja ki a vedégek igényeit, a földdarab többi része érintetlen afrikai falukkal, és kisebb városokkal várja az ide látogatókat. Pemba mesés, érintetlen korallöblei, és apró szigetei a világ legszebb sznolkerező helyeinek egyike.

A türkizkék óceán korallzátonyainak gazdag élővilága, a part menti erdőkben élő madarak szűnni nem akaró boldog csivitelése és a hófehér homokos, pálmafás strand teszi felejthetetlenné a nyaralást a Zanzibári szigetvilágban. Tökéletes kikapcsolódás snorkelzésre, vagy búvárkodásra.

Diani beach (Kenya)

A fehér korallhomokos, kókuszpálmákkal övezett partszakaszok, a part menti luxusszállodák kiváló éttermei, vagy a világ TOP10 éttermei közé sorolt Cave restaurantban elköltött vacsora, a mombasai nyüzsgő városi piac, az éjszakai szórakozóhelyek sokszínűsége, vagy a tengerparti programok mint snolkerezés, kite surf, mind a felejthetetlen kikapcsolódást és élménygazdag nyaralás lehetőségét kínálják, és garantálják.

A beach bárokban lágy afrikai zene mellett frissen facsart gyümölcslevet kortyolgatva adhatjuk át magunkat a pihenés élvezetének, miközben a nap lebukni készül a part menti pálmafák felett. Hasonlókat élhetünk át reggeli kávézás közben, ahogy megfigyeljük a nap első sugarait kibújni az Indiai óceán horizontja alól.

A helyiek a parton sétálva árulják portékáikat, apró ajándéktárgyakat, frissen szedett kókuszdiót amit előttünk bontanak fel óriási rutinnal. Átlagos dologgá válik ebben a környezetben kókusztejet szürcsölni a parton.

  

Mombasa (Kenya)

Mombasát az arabok alapították, mint kereskedelmi csomópontot, lévén a város egy sziget a szárazföldben, így katonai stratégiai szempontból is kiváló volt. Az óváros arab stílusban épült, de európai jegyek is láthatóak az építészetben. Vasco da Gama volt az első európai, aki a városban járt 1498-ban, emlékére Mombasatól északra száz kilóméterre Malindiben korall emlékoszlopot is állítottak.
A Jézus erőd 1593 és 1596 között, I. Fülöp portugál király idejében épült, majd 2011-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította, kiemelve, hogy az erőd a portugál katonai építmények egyik legkiemelkedőbb és jól konzervált példája. Óvárosa tele van a régi idők emlékeivel, az arab és a portugál építészet mind rajtahagyta nyomait.
Mombasáról mindenkinek a híres mombasai agyarak ugranak be.  A főutcán álló, városvárosképbe beleillő agyarak tisztelegnek az állatvilág előtt. A Mombasa island-ot hajóval nem lehet megkerülni, ugyanis a délioldala a teherkikötő, oda privát yachtal bemenni tilos, viszont az északi része bejárható hajóval. Innen lehet megcsodálni a régi kikötőt, a felhőkarcolókat, a mólóval ellátott éttermek kínálatát, és a halpiacot.

Mombasa az ország (Kenya) második legnagyobb városa, Kelet-Afrika legnagyobb és legfontosabb kikötője is egyben. Hamisíthatatlan afrikai kikötőváros, ahol a nyüzsgő hajós emberek, és a bizniszre vágyó partonélők hemzsegése adja az alaphangot a kikötő forgatagához.  Érdekes keveréke a réginek és a modernnek.

A város luxusnegyedében a nélkülözésnek nyoma sincs. Csodaszép paloták, villák, plázák, irodaépületek tarkítják a pálmafákkal szegélyezett utakat.

A hamisítatlan afrikai, fából készült ajándéktárgyak gyára kézi manufaktúra, ahol farönkökből fárasztó munkával, de mosolyogva készítik ezerszám a helyi vállalkozók a különböző méretű és formájú portékáikat, legyen az zsiráf, elefánt, vagy akár gyümölcstál. A shopban több ezer elkészült árucikk, a gyárban pedig a munkások kézügyessége varázsol el minket.

Vitorlázás + SZAFARI (Kenya és Tanzánia)

A Safari – mely szuahéli nyelven utazást jelent – általában nyitott tetejű kisbusszal vagy terepjáróval történő barangolást jelent a végeláthatatlan szavannákon a vadállatok között. Éjszakára ún. lodgeokban vagy campekben szállást biztosítanak, ahol luxus-sátrakban vagy kisebb, természetes anyagból épült bungalókban  európai színvonalú, némelyikben luxus szintű – pihenést nyújtanak. Safarin általában napi 2-3 túra során keresik meg a tapasztalt vezetők az állatokat, de a sok helyen szinte keresni sem kell őket, akár a szállásunk közelében is láthatók. Az ember egy múltszázadi angol vadászregény környezetébe csöppen, ahol a valóságban átélhetjük Széchenyi Zsigmond vagy Joy Adamson regényeinek szépségeit és izgalmait. Tanúi lehetünk az állatok mindennapi szabad életének, a falka vezetéséért zajló küzdelmeknek, az oroszlánok vadászatainak, a kicsinyeiket óvó és tanító elefántoknak, vagy a folyóparton zsákmányt ejtő krokodiloknak. A National Geographic vagy az Animal Planet TV csatornák filmjeinek többségét ezeken a helyszíneken filmezték. Mivel ezeken a területeken a vadállatok óirási számban fordulnak elő, nem ritkák a több tízezres csordák sem.

  

“Itt fényesebb a napfény, mint nálunk, csillogóbbak a csillagok, sötétebbek a viharfelhők, borzalmasabbak az égiháborúk, bódítóbbak az illatok, határozottabbak az ellentétek. De még a tüske is szúrósabb, a fa is keményebb, az ember is kitartóbb, a vadállat is szívósabb. Egyszóval itt energikusabban lüktet az élet pulzusa. És ez az, ami olyan komollyá teszi Afrikát, ez az, ami ide vonz, ami visszavonz mindenkit, aki egyszer belékóstolt…”      Széchényi Zsigmond, 1928

 

Kenya

Európai Utazási Biztosító