Tahiti és szigetei

Tahiti bázisunk

Tahiti úttervező információk első kézből

A „Tahiti” szó hallatán képzeletünk egy paradicsomi szigetet jelenít meg a szemünk előtt. Francia Polinézia azonban 118 szigetből és atollból áll. Ha egybeolvasztanánk ezeket, a földterület alig lenne nagyobb Mallorcánál. A valóságban ezek a szigetek egy Európa nagyságú területen fekszenek valahol délen, a Csendes-óceán szívében. 6000 kilométerre található a legközelebbi kontinens. Magyarországról pontosan a Földgolyó túloldalára kell eljutnunk, az időeltolódás is 12 óra. Los Angeles vagy Japán érintésével, másfél-2 napos utazással érkezhetünk meg a főszigetre, Tahitire. A repülőjegy-árak Budapestről vagy Bécsből fél millió forint körül járnak. Papetee nemzetközi repülőteréről belső járatok repítenek a szigetvilágba vagy indulhatunk innen hajós nyaralásunkra.

Francia Polinéziának 5 szigetcsoportja van:

  • Társaság szigetek: Tahiti, Moorea, Huahine, Raiatea, Tahaa, Bora Bora
  • Tuamotu atollok: Rangiroa, Manihi, Fakarava, Tikehau
  • Marquesas-szigetek
  • Gambier-szigetek
  • Ausztrál-szigetek

A vitorlázók elsősorban katamaránokból és néhány egytestűből tudnak válogatni az önálló hajózásra. Az önállóan bevitorlázható térség a Társaság-szigetek, azon belül Raiatea és a világhírű Bora Bora környéke. A fő charterjacht-kikötő Raiatea szigetén van, de felárral Tahiti-n is átvehető vagy visszaadható a bérhajó. A Tahiti-Raiatea vagy Raiatea-Tahiti one-way hajózást csak tapasztalt hajósok választhatják a szükséges éjszakai, nyílt vízi menet miatt. A Társaság-szigeteken túlra, a Tuamotu-atollokhoz charterhajón eleve csak helyi kapitánnyal juthatunk, önállóan nem engedik. Létezik úgynevezett vitorlás kabincharter, amikor 2 fős kabinokat lehet foglalni helyi személyzettel üzemelő, ellátást is biztosító 80 láb körüli luxus katamaránokon. Ezeken a katamaránokon mindkét irányba szerveznek hajózást. A legtávolabbi Marquesas-szigetekhez 800 tengeri mérföldes út vezet Tahitiről. A szigeteket élelmiszerrel ellátó teherhajó exkluzív kabinjaiban ide is eljuthatunk hajóval. Amíg az ellátmányos hajó pakol, egész napos programokat szerveznek nekünk az egyes szigeteken. A Marquesas-szigetekre vitorlással csak az jut el, aki éppen a Földet kerüli. A Panama-csatornán átkelve a Galapagos-szigetektől 3000 mérföldes hajózást követően érkezünk meg a Csendes-óceán francia-polinéz szigeteihez.

Változatos és sokszínű errefelé a táj: vulkánoktól az atollokig, a türkizkék lagúnáktól a szépséges strandokig minden előfordul. Egyik sziget sem hasonlít a másikra. Mindegyik arra vár, hogy felfedezzük őket! Megcsodálhatjuk a víz alatti színpompás élővilágot, ellátogathatunk őskorok kultikus helyeire. Emlékezni fogunk a bennszülöttek vendégszeretetére csakúgy, mint az ezerszínű lagúnákra vagy az ukele egzotikus hangjára. Megtapasztalhatjuk a vanília csodás illatát, hogy milyen finom lehet a nyers hal és hogy hol terem fekete gyöngy.

A Társaság szigetek:

Tahiti – Moorea – Huahine – Raiatea – Taha’a – Bora Bora

a legkedveltebb szigetek

A „Csendes Óceán királynőjeként“ is ismert Tahiti a legnagyobb területű és lélekszámú sziget. A nemzetközi repülőjáratok a főváros Papeete repülőterére, Faa-ra érkeznek. Az érkezés után a látogatók azonnal találkoznak a hagyományos tahiti vendégszeretettel: az illatozó tiaréval, a tahiti gardénia virággal és a jellegzetes tahiti zenei kísérettel.

Tahiti egy nyolcas alakú sziget, két félszigetből áll, melynek nagyobb része Tahiti Nui (Nagy Tahiti), a kisebb pedig Tahiti Iti (Kis Tahiti) néven ismert. Ezeket a Taravao-szoros köti össze. A sziget felszíne nagyon változatos, a buja növényzettel borított hegyek egészen 2241 méter magasságba törnek fel, a sziget belsejének dzsungelre emlékeztető vízesései és tavacskái éles ellentétet mutatnak a sziget partvidékének fehér és fekete homokú strandjaival, türkizkék lagúnáival.

A szigetet legjobban a kb. 110 km hosszú körutazás során ismerhetjük meg. Ennek fő állomásai közé tartozik a Tahiti Múzeum és szigetei, a Paul Gaugin Múzeum, a Harrison W. Smith botanikus kert és a Marae Arahurahu, ami egy ősi tahiti templom. A város központjában felkereshetjük a Le Marché piacot. E fedett piac első szintjén a trópusi gyümölcsök, zöldségek és a lagúnákban fogott friss halak széles választékával találkozhatunk, a második szinten pedig a tahiti művészet és kézművestermékek kínálata tárul elénk, és itt a legnagyobb a színes sarongok választéka.

Moorea, (A Varázslatos Sziget). Ez a sziget inspirálta James Mitchenert a mesés Bali Hai sziget ábrázolásánál, számos híres filmet forgattak itt, például a „Lázadás a Bounty hajón“ vagy a „Love Affair“ filmeket. Moorea alig 9 mérföldre van Tahititól a Holdak-tengerén át, de mintha egy teljesen más világba csöppennénk. Hogy teljesen átélhessük e szív alakú sziget hangulatát, látogassuk meg a Belvedere kilátót, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Opunohu és Cook öblökre. Moorea szigetre akár egynapos kirándulás keretében is ellátogathatunk Tahitiról – a katamarán fél óra megteszi az utat. Moorea szigetén kb. 15000 ember él. Elsősorban ananászt termelnek, erről híres. Nagyon kedvelt a helyi szeszfőzdébe szervezett kirándulás, ahol egzotikus ananász-, mangó-, kókusz-, vanília és más tahiti gyümölcsökből készült likőrök kóstolhatók. E sziget történelme gazdag, rengeteg monda született róla.

A „Paradicsomkert”-ként“ becézett Huahine sziget Tahititól 97 mérföldre északnyugatra fekszik. Az Air Tahitivel pillanatok alatt elérhetjük. A sziget valójában két szigetből áll, melyeket egy híd köt össze. A helyi lakosság nagyon vendégszerető, amit a megérkezésünk után azonnal tapasztalunk. (A legnagyobb település neve Maeva, ami tahitiul annyit jelent: „Legyen üdvözölve“!). A szigeten kis falvak között egy kb. 32 km hosszú út vezet át egészen a magaslatokig, ahonnan gyönyörű a kilátás a fehér homokos tengerpartra és a türkizkék lagúnákra. Huahine dicsekedhet az egyik legjobb állapotban megmaradt régészeti lelőhellyel.

A felújított tahiti marae-k (templomok) és a több évszázados kő halcsapdák e csodálatos paradicsomot lakó emberek ősi kultúrájára utalnak. Huahine mezőgazdasági sziget. Főleg sárgadinnyét, vaníliát, kávét, kenyérfát, mangót, papaját, banánt és virágot termesztenek. A nemzetközi szörfbajnokok megkedvelték az Avamoa szoros elsőrendű hullámait, ahol minden év októberében megrendezik a hagyományos csónakok legnagyobb versenyét. A Huahine sziget ritkán lakott, ezért a látogatók élvezhetik az érintetlen természet és nyugalom szépségét.

A Tahititól kb. 105 mérföldre északnyugatra fekvő Raiatea és a Taha´a szigeteket egyetlen korallzátony veszi körül. Raiatea volt az első lakott sziget Polinéziában.

A Raiateát „Szent szigetnek“ is nevezik, és valószínűleg az egész Déli Pacifikum legtiszteltebb szigete. A környező szigetek királyai régen a Taputapuatea templomban gyűltek össze fontos tárgyalásokra és szertartásokra. Manapság a felújított templomban újra megrendezik a királyok találkozását,a turisták így betekintést nyerhetnek a tahiti kultúrába.

A Raiatea az egyetlen olyan sziget, amelynek folyója – a Fa´aroa – hajózható. A folyón hagyományos tahiti csónakos kirándulásokat szerveznek. A Raiatea szigetére jönnek a vitorlázás kedvelői is. A kezdők hajósok helyi kapitányok vezetésével vitorlázhatnak a szigetek között. Csendes Óceán szelei és a nyugodt lagúnák egész éven át kellemes körülményeket biztosítanak a nyílt tengeri vitorlázáshoz és horgászáshoz. A Temehani hegység hegyláncain a látogatók egy különleges virággal, a Tiaré Apetahival találkozhatnak, amely kizárólag ezen a hegyen nő. A botanikusok sikertelenül próbálták máshol is meghonosítani ezt a virágot.

A Raiateától mindössze 2 mérföldre északra található Taha´a szigetén a tahitiak hagyományos, nyugalmas életét figyelhetjük meg. A négyezer helyi lakos halászik a lagúnákban és háziállatot tart. Taha´a-t egyúttal „Vanília-szigetnek“ is nevezik, e keresett fűszernövény ültetvényei miatt, amelynek illata átjárja a sziget levegőjét. Novemberben minden évben megrendezik a kővel történő halászat versenyét. Ez egy ősi halászati módszer, amely során a falusiak a víz felszínét madzagra erősített kövekkel verik, hogy a megriadt halrajok a part felé meneküljenek, ahol könnyedén összegyűjtik őket.

Bora Borá-t, a „romantikus szigetet“ sokan a világ legszebb szigetének tartják, „Polinézia Gyöngyszemének” is hívják. Ezt a kis szigetet – kerülete csak 32 km – védelmező korall-szigetlánc veszi körül rajtuk romantikus szállodákkal. A zöld hegyek lankái meredeken zuhannak a türkiz és tengerzöld lagúnákba. Különleges élményben lehet részünk, ha az amerikai katonák által a második világháborúban épített repülőtérre érkezünk. A kifutópálya egy kis szigetre épült, ezért a látogatóknak csónakkal kell átkelniük a főszigetre. Nem csoda, hogy Bora Borán

a legtöbb tevékenység a lagúna körül zajlik. A népszerű cápaetetés idején a látogatók a vízben biztonságos távolságról figyelhetik, hogy vezetőjük hogyan eteti a cápákat. A lagúnában van az ún. Lagunárium is, ahol a bátrabbak nagy tengeri teknősök és cápák között úszkálhatnak. Ha van egy szabad félnapja, legjobb, ha dzsippel kirándul a sziget belsejébe. Bora Borán elsőrendű szórakozóhelyek, francia éttermek találhatók. Járnak ide celebek is, akik a zárt strandokon élvezik az anonimitást. Mi az ilyen helyeket messziről elkerüljük.

Motusy számos apró sziget, gyönyörű lagúnáival a hajósok közkedvelt úti célja. Maupiti a szigetcsoport északnyugati végén fekszik, ez az egyik legautentikusabb sziget. A lagúnákat övező érintetlen tengerpartjai váltakoznak a sziklacsoportokkal. Az őslakók vele született vendégszeretete, a természeti szépségek Maupitit  igazi déltengeri paradicsommá teszik.

A Tuamotu atollok:

Rangiroa – Manihi – Fakarava – Tikehau

Tahiti gyöngyfűzére

A Tuamotu atollok Tahititól 1700 km-re északkeletre a legnagyobb polinéz szigetcsoport, amely több mint 20.000 négyzetkilométeren elterülve 76 szigetből és atollból áll. Négy szigeten – Rangiroán, Manihin, Tikehaun és Fakaraván – a szállások és izgalmas szórakozási lehetőségek széles választéka vár bennünket, mint pl. a búvárkodás, a lovaglás, a cápaetetés és a nyílt tengeri horgászás. 250 gyöngyfarmon tenyésztik itt a híres fekete tahiti gyöngyöt.

Rangiroa Tahititól egy óra repülőútra található, és a világ második legnagyobb atollja, Polinézia legnagyobb korallszigete, a világ egyik legnagyszerűbb búvárcentruma. A levegőből egy vízre helyezett gyöngynyakláncnak látszik. Rangiroa „Végtelen lagúna” néven is ismert korallgyűrűje sötéttürkiz és azúrkék színeivel a végtelenség látszatát kelti. A víz alatti láthatóság a lagúnában eléri a 40 métert is, a víz hőmérséklete pedig állandóan 28 fok.

Az óceán fele vezető híres Tiputa szorosban nagyon gazdag a víz alatti élet. Az itt búvárkodók a mély vízben számtalan szürkecápával, fehérfarkú- és feketeuszonyú cápával, dajkacápával és citromcápával találkozhatnak. Azok, akik nem búvárkodnak, legalább búvárpipával, búvárszemüvegen keresztül figyelhetik meg az itt tanyázó delfineket.

Manihi egy kicsi, alig ezer lakosú atoll. A „Gyöngyök szigetének” is nevezik, mivel itt jött létre az első gyöngyfarm, amely megalapozta a gyöngytermelést a Tuamotu atollokban. A Pinctada margaritifera nevű gyöngykagyló csak Tahitin él, és értékes fekete gyöngye miatt tenyésztik.

Rangiroától kb. 10 mérföldre található Tikehau szigete. Ezt az ovális formájú atollt „a rózsaszín homok szigetének” is nevezik. Friss halak és kopra (kókusz) szállítója. Tikehau szigetén egzotikus, rózsaszín homokkal borított partokat találunk. A vízalatti élet gazdagsága vonzza a búvárkodás kedvelőit. A Tuheiava szorosban a búvárkodás szerelmesei közelről tanulmányozhatják az ördögrájákat, a barrakudákat, a tonhalakat, az óriásteknősöket, a szürke- és a fehérfarkú cápákat. Sok madárfajjal találkozhatunk, amelyek egy kis szigeten, a „Madarak szigetén” élnek. Ez a védett sziget a piroslábú szulák és a fehérhasú szulák fő lakóhelye.

Fakarava, az „Álmok szigete”, Rangiroa után Tahiti második legnagyobb atollja. Azt tervezik, hogy e védett szigetet hat másik kapcsolódó szigettel együtt felveszik az UNESCO listájára.  Itt található az első Tahitin épült katolikus templomok egyike is. Az 1862-ben főleg korallból épített templom a régi Tetaman faluban áll.

A Marquesas-szigetek

A Marquesas szigetek, amelyek „Titokzatos szigetek” néven is ismertek, Tahititól 800 mérföldre északra, Papetee-ből 3 és fél órás repülőútra találhatók. Az úgynevezett „Férfiak országa” a Polinéz-háromszög betelepülésének kiindulópontja 12 szigetből áll. A 6 lakott és 6 lakatlan sziget megrendítően szép látványt és izgalmas élményeket kínál. Vulkáni hegyekből, mély vízmosásokból és meredek, hullám verte sziklafalakból állnak. A szigeteken nem találunk lagúnákat, azonban láthatunk sűrű őserdőket meredek sziklákkal és 300 méter magas vízesésekkel. Papeeteből hetente csak öt repülőjárat érkezik, ezért sokan inkább az Aranui 3 hajót részesítik előnyben, amely 200 utast szállít.

A 6 fő sziget két csoportra oszlik: az északi csoport a nagy Nuku Hiva-szigettel, az Ua Pou hegységgel és a lovak szigetével, az Ua Hukaval; valamint a déli csoportra, ahová a Hiva Oa-, a Tahuata- és a Fatu Hiva-szigetek tartoznak. Minden sziget büszke a különlegességére. A legkedveltebb szigeteken – Nuku Hiván és Hiva Oán – kis szállodákban és panziókban kaphatunk szállást. Hiva Oa-szigetén töltötte életének utolsó szakaszát Pail Gaugain, itt is temették el. Róla nevezték el a szigeten megnyílt kulturális centrumot. A dalbeszéd, a ritmikus énekek, a Haka és a táncok, a művészi tetoválás, a szobrászat és a változatos helyi konyha – a helyi lakosságot nagy büszkeséggel töltik el ezek a tradicionális értékek. Helikopterrel, hajóval, terepjáróval és lovon lehet közlekedni.

A Gambier-szigetek

Francia Polinézia legdélebbi vége, a legértékesebb gyöngyök hazája a Gambier-szigetek a Baktérítőtől északra, több mint 880 mérföldre délnyugatra fekszenek Tahititől. Klímája hűvösebb, mint Polinézia többi szigetén. A szigetcsoportot 14 kis hegyes sziget alkotja, melyeket három oldalról félkör alakú korallzátony vesz körül.

A legnagyobb és legsűrűbben lakott szigete Mangareva. 28 km hosszú országúton járhatjuk körbe. A katolicizmus bölcsőjében száznál is több kőépítmény maradt fenn. Rikitea nevű fővárosában impozáns katedrális áll 1848-ból. Két fehér korallkő tornya van; a templom legszebb műalkotása a gyöngyökkel és gyöngyházzal díszített oltár. A gyöngykagyló-tenyésztés ma is fontos iparágazat, ezekben a lagúnákban teremnek a legértékesebb gyöngyök. Ezen kívül halászatból és gyümölcstermesztésből ( manioka, mangó) élnek.

Az Ausztrál-szigetek

Kalandjaik után valamikor itt kerestek nyugalmat a Bounty hajó fellázadt matrózai. Ma a hatalmas bálnák keresik fel évente egyszer. Az Austral-szigetek a Baktérítőnél fekszenek, a klíma itt is hűvösebb és szárazabb, mint Tahitin. A tájképet a 300m-nél alacsonyabb dombok határozzák meg.

Tubuai a szigetcsoport legnagyobb szigete, különleges arculatát két kerek hegycsúcsa határozza meg. A széles part menti síkságon gyümölcsöt termesztenek. Az északkeleti parton van Fort George, a Bounty fellázadt matrózainak partraszállási helye. Raivavae szétszórt kis szigeteivel, melyeken számos tengeri madár fészkel, egyike a legszebb és legvadabb szigetnek a Csendes-óceán déli részén. A borostyánnal benőtt zöld hegyek 400 méteresek. A sziget lakói pasztellszínű házakban élnek stressz-mentesen. Különleges természeti jelenség tanúi lehetünk Rurutu-n júliustól-októberig. Az egyik magaslatról számos bálnát láthatunk, ha szerencsénk van.

Különleges tahiti élmények

Vitorlázás

A Mérföld Yachtingtól bérelhetnek 34-50 láb közötti vitorlásokat és katamaránokat önálló hajózásra vagy helyi kapitánnyal. Kabincharter is foglalható helyi személyzettel üzemelő katamaránokon. A fő jachtkikötő Raiatea szigetén van, de felárral Tahiti-n is átvehető vagy visszaadható a charterhajó. A Társaság-szigeteken kívülre csak helyi hajóvezetővel vagy saját hajóval hajózhatunk.

Autózás

A szigetek önálló felfedezéséhez autóbérlés javasolt. Francia Polinéziában a jobb oldali közlekedési rend van érvényben. Legalább 1 évig érvényes nemzetközi (kártya formátumú) jogosítvánnyal lehet vezetni. Lakott területen 50km/h, azon kívül 60km/h a maximálisan megengedett sebesség.

Beutazás

Magyar állampolgároknak 3 hónapnál rövidebb tartózkodáshoz nincs szükségük vízumra. Útlevél kötelező, még fél évig érvényes legyen. Amerikán keresztül utazás esetén szükséges az amerikai vízum!

Időeltolódás

A közép-európai idő 11-12 órával jár előbbre. Ne feledkezzünk meg utunk tervezésénél, hogy legalább 2-3 nap, mire az időeltolódáshoz sikerül alkalmazkodni.

Bungalók a vízen

A korábban megismert hotelszobáktól eltérően itt a hagyományos zsuppfedeles bungalók a lagúnák türkizkék vízén helyezkednek el. Sokban az üvegpadlón keresztül láthatjuk a lagúnák vizeiben a lábunk alatt úszkáló halakat. A bungalók rendelkeznek az ötcsillagos szállodák minden kényelmével, saját teraszunkon élvezhetjük a kenuval hozott reggelit és a naplementét is.

Kirándulás a szigeteken

A tahitiak hétköznapi életét a legjobban akkor ismerhetjük meg, ha az egyes szigeteken lévő kis falvakban körutazásokat teszünk. Majdnem minden szigeten van a lagúnákat érintő út, így a szigeteket vagy bérelt autóval, vagy autóbusszal, idegenvezető kíséretében is körbejárhatjuk. A szigetek belterületén összkerékmeghajtású szafari kocsikkal vagy lóháton is mozoghatunk. A lagúnákban motoros kenukkal vagy vitorlásokkal közlekedhetünk, és a szigeteket helikopterről is megcsodálhatjuk.

Búvárkodás és mélyvízi merülés

Tahitin kipróbálhatjuk a búvárkodást és a mélyvízi merülést is. Mind a tapasztalt búvárokat, mind a kezdőket megdöbbenti a víz tisztasága, és az, hogy mennyire meg lehet közelíteni az olyan tengeri élőlényeket, mint pl. az ördögrája. A szigeteken több száz búvárkodásra alkalmas helyet találunk, úgyhogy a búvárok választhatnak a lagúnákban történő lemerülés, a hajóroncsok megtekintése vagy a nyílt óceánban való mélymerülés között.

A szörfölés bölcsője

A világ egyik legjobb szörfölő helyei Tahitin, Mooreán és Huahine szigetén találhatók. A windsurf számára a legideálisabb Tahiti keleti partja, különösen Mahina vidéke.

Cápák etetése

A cápák etetésével egybekötött kirándulások a legizgalmasabbak és legnépszerűbbek és ezt a legtöbb nagy szigeten kipróbálhatjuk. A lagúnába kajakkal vagy motorcsónakkal jutunk el. Ezután már csónakunk csak lebeg a viszonylag alacsony vízben, mi pedig a biztonsági korlát mögül figyelhetjük, hogy az engedelmes cápák hogyan lakmároznak kísérőnk kezéből. Ezt a látványosságot a csónakból az úszni nem tudók is élvezhetik.

Tahiti gyöngyei

Csak a tahiti lagúnák meleg vízében jönnek létre. A világban fekete gyöngyként ismert tahiti gyöngyök különféle nagyságúak, formájúak, de különösen a színűk nagyon változatos: a legsötétebb feketétől kezdve a zöld, a kék, a bronz, a lila, sőt a rózsaszínű is előfordul.

A Manihi, Rangiroa, Raiatea, Huahine, Taha´a, Tikehau és Fakarava szigetek gyöngy-farmjain kívül számtalan gyöngyüzletet és múzeumot is megtekinthetünk.

Polinéz fürdők

Tahiti jelenleg világszínvonalú fürdőhelynek számít, ahol a sokféle szolgáltatás luxuskörülményeket biztosít. Kipróbálhatjuk a virágfürdőt, a gyógynövény-zuhanyt, és Hélène Spa-ban még a banánlevél-pakolást is.

Egyedi tengeri körutazás

A romantikus szigetekre számos hajó indul. A luxushajók erkélyes kabinokat és világszínvonalú kiszolgálást kínálnak, a tahiti szuperjachtok mélyen behajóznak a csendes lagúnákba, a teherhajók 17 kikötő között szállítják az utasokat, a katamaránok kis csoportoknak vagy családoknak kínálnak tengeri nyaralást. Tehát a világon egyedülálló tengeri körutazások közül mindenki megtalálhatja a neki tetszőt (Paul Gauguin Cruises, Princess Cruises, Nomade Yachting Bora Bora, Aranui 3, Star Clipper, a Star Flyer).

Tahiti esküvői szertartás

A hagyományos tahiti esküvő – bár jogilag semmire nem kötelez – jelentős szertartás olyan pároknak, akik szeretnének összeházasodni, vagy szeretnék megújítani házassági ígéretüket. A párt világos színű, virágokkal és kagylókkal díszített pareuba öltöztetik. A vőlegényt kajakkal viszik a partra, a menyasszonyt rattan-trónuson hozzák. A zenével és tánccal kísért szertartást tahiti pap vezeti le, és tahiti nevet ad a párnak. A Francia Polinéziában kötött házasság előtt a francia törvényeknek megfelelően 1 hónapig szükséges Francia Polinéziában tartózkodni. 10 nappal a házasságkötés előtt ki kell hirdetni a házasságot. A szükséges dokumentumokat francia nyelvre lefordítva kell benyújtani. Magyarországon egyelőre az itt kötött házasság nem érvényes.

Golf

A The Olivier Bréaud golfpálya Tahiti nyugati oldalán a hegyek és a lagúna között található. 18 szakaszból álló pályája gazdag trópusi növénytakaró között helyezkedik el. Ajánlható mind a tapasztalt, mind pedig a kezdő játékosok számára. Egy másik, a Jack Nicklaus terve alapján Moorea szigetén, Temae-ban épült pálya a dombok lankáin, valamint a tavak partján és a strandok mentén szintén18 szakaszból áll.

Szórakozás

A helyi zene és a táncok a tahiti nép történeteit mesélik el. A szépség, erő és báj generációk által áthagyományozott táncait szép ruhába öltözött táncosnők mutatják be.

Más népszerű tevékenységek

Kajakozás hagyományos tahiti kajakkal, lovaglás, szafari dzsippel, horgászás, úszás, vízisí, tenisz, repülés helikopterrel, múzeumok, ősi marae templomok meglátogatása, naplemente megfigyelése, séták a tengerparton, pihenés a homokban, elsőrangú tahiti konyha, séták az illatozó kertekben és ismerkedés a barátságos és vendégszerető tahitiakkal – mindezek egy Tahitira tett látogatás felejthetetlen élményét adhatják.

Jelentős személyiségek

Tahitin számos ismert író, festő, énekes élt, pl. Herman Melville, Robert Louis Stevenson, Jack London, Paul Gauguin a Jaques Brel.

A szöveg egy részét a prágai Tahiti Tourisme Boardtól kaptuk útjaink szervezéséhez segítségül.

Jó szelet! Mérföld Yachting.

Galéria

Európai Utazási Biztosító