Máltai vitorlázás

Málta bázisunk
Málta a Földközi-tenger közepén, Szicíliától délre fekszik. Szomszédos szigeteivel, melyek Gozo, Comino és Cominotto, alkotják a Máltai Köztársaságot. Köszönhetően a kis szigetközi távolságoknak eltölthetünk itt egy laza vitorlás hetet, közben rengeteg kulturális és kulináris élményt szerezve. Aki hosszabb vitorlás etapokra vágyik, szicíliai vagy tunéziai hajózásra is indulhat Máltáról. A vitorlás szezon kora tavasztól késő őszig tart és Budapestről közvetlen repülőjárat van Máltára, hát irány Málta, fedezzük fel vízről!

Málta földrajzi helyzetéből adódóan ötezer éve stratégiai jelentőségű. 50 mérföldre délre fekszik Szicíliától és 150 mérföldre keletre Tunéziától. Arra lett teremtve, hogy összeköttetés legyen Európa és Afrika között, ezért mindenki birtokolni akarta. Homérosz szerint Odüsszeusz is elhajózott Máltára, pontosabban Gozo-n vetődött partra. Bár neki nem tetszett, mert Calypso nimfa varázslata alatt hajótöröttként csaknem hét éven át kellett itt várakoznia, míg a nimfa úgy döntött, hogy útjára engedi.

Máltai vitorlás bérlés

Az EU legkisebb tagállama az őskortól lakott, aztán megszállták a föníciaiak, majd a rómaiak, vandálok és arabok, normannok és olaszok, franciák és angolok. A máltaiak egyáltalán 1964-ben függetlenedtek Nagy-Britanniától. A 150 éves angol befolyásnak köszönhetően mindenki kiválóan beszél angolul, másik örökségük a bal oldali közlekedés. Még jó, hogy a nemzetközi tengerjog alapján a máltai vizeken is jobbkéz-szabály van!

Málta hajóval

Málta a fősziget, neve biztonságos kikötőt jelent. Északi felének mély természetes öblei valóban védett kikötő- és horgonyzóhelyek a mai napig. A Jeruzsálemi Szent János Lovagrend pedig gondoskodott Málta megerősítéséről a török támadások ellen. Így lett a főváros Valletta egy középkori erődítmény-komplexum, szabályos alaprajzú óvárosában napokat lehet bolyongani. Izgalmasak a főváros múzeumai, mint például a Palace Armoury vagy a Tengerészeti Múzeum Birguban. Lenyűgözőek a lovagrend épületei, mint a Nagymesterek Palotája Valletta főterén vagy a Casa Rocca Piccola, és az Inkvizítorok Palotája Birguban. Romantikus sétát tehetünk a meredek, szűk utcák árnyas hűvösében. Fejünk felett színes faerkélyek pompáznak vidáman.

Málta vitorlással

De mi hajózni jöttünk, előbb-utóbb vár minket a tenger, el kell jutnunk a kikötőbe. 100 éve még villamossal, 10 éve még az eredeti angol matuzsálem buszokkal, ma már ezek modern változatain vagy taxival juthatunk el a hajónkhoz, gyalog ugyanis több kilométer lenne a távolság. Az óvárosi félszigetet keletről és nyugatról további félszigetek övezik, ezek öbleiben rejtőznek a vitorlás jachtkikötők: a lehetséges indulási kikötőink a Grand Harbour, a Kalkara Marina és Ta’Xbiex (kiejtése: tasbis). Pár kisebb flotta bérhajóiból választhatunk, többségük egytestű vitorlás. A Máltára jellemző nyüzsgés és színkavalkád a vízen folytatódik: a máltai csónakok a sárga, kék, zöld és piros színeket előszeretettel használják, és mindenütt ott vannak. A kikötőből ki- és befelé kötelező VHF rádión bejelentkeznünk: ha várakoztatnak minket, az azért van, mert a menetrendszerinti hidroplánnak is helyet kell biztosítanunk.

Máltai kikötők

A fősziget, Málta mindössze 40 tengeri mérföld körben. Ha megkerültük, indulási kikötőnkbe visszavárnak ingyen éjszakára. Málta szigetén a hatalmas, északkeletre néző Mellieha-öbölben bőségesen jut hely a horgonyzásra. A Mellieha-öböl még mérsékelt, Beaufort 4-es erősségű északkeleti szélben is biztonságos. Vallettához közelebbi szomszédja a St. Pauls-öböl hasonló adottságokkal bír. Híres horgonyzóhelyek vannak még az Afrika felőli szigetoldalon, úgymint a Golden-öböl és az Anchor-öböl (a Popeye című mozifilm egyes részeit itt forgatták). Horgonyozhatunk délebbre a Gnejna-öbölben is, mely csak erős északnyugati szél esetén védtelen. Mind finom homokos stranddal csábítanak. A többi szigetoldalt inkább a sziklás partok jellemzik. A homokkő sziget maga csupasz vagy házakkal beépített. Málta keleti végében Marsaxlokk halászkikötője a legdélebbi fordulópontunk. Együnk itt frissen fogott halat máltai módra és kemencében sült kovászos cipót. Marsaxlokk-tól 5km-re a Playmobil Fun Park kisgyerekeseknek lehet érdekes, játékgyár-látogatásra is mehetünk.

Máltától csupán 3 mérföldre északnyugatra fekszik a második legnagyobb szigete, Gozo. A túlnépesedett főszigethez képest Gozo természetibb és csöndesebb, ezért nekünk jobban tetszik. Gozo-t hajóval megkerülni 20 mérföld. A főként meredek sziklás partvonalat azért néhány horgonyzó öböl tagolja, de egyiket sem ajánljuk éjszakázásra. Ahol álljunk meg legalább strandolni, az az északi fekvésű Ramla-öböl arany homokos partjaival.

Máltai hajóbérlés

A sziget egyetlen jachtkikötője a Mgarr Marina, ide e-mailben előre helyet tudunk foglalni a hajónknak. Hajólevelet és biztosítási kötvényt kérnek csatolni. A kikötés előnye, hogy nem kell horgonyőrséget hagynunk és partra szállhatunk, bérautóval felfedezni magunknak Gozo szárazföldi látnivalóit. Fő városa a sziget közepén elhelyezkedő Rabat (angol nevén Victoria) citadellájával, számtalan templomával és kápolnájával elbűvölő. Imahelyből őskorit is találni a szigeten, mint Ggantija megalitikus őstemplomai. Amit viszont még régebben, maga a természet épített, sajnos 2017-ben le is rombolta. A nyugat-gozói Dwejra-ban már nem áll az Azúr ablakként ismert „máltai sziklakapu” vagy kőhíd. Egy nyugatról jövő márciusi vihar rombolta le. A máltaiak komolyan gondolkodnak, hogy visszaépítsék!

Máltai vitorlázás

Az időjárási frontok és zivatarok októbertől márciusig érhetik el Máltát és környékét, áprilistól már stabil az idő és nyáriasan enyhe. Afrika közelsége miatt nyáron nagy a meleg és csupán gyenge északnyugati szél uralkodik a térségben. Málta körül oly nagy kiterjedésű a nyílt vízfelület, hogy akkor is hullámozhat, amikor nem is fúj a szél, a döghullámok a végét vagy éppen a kezdetét jelzik a távol fújó szélnek. Annyira fel tudott melegedni a tenger 2018 szeptemberére, hogy egy mediterrán hurrikán (Medicane) keletkezett a Földközi-tenger felett: 100 km/h szélsebességgel Málta mellől indult el és Görögországig végigsöpört. Verne Gyula regényében Sándor Mátyás vitorlás gőzhajója is a Földközi-tenger nyugati és keleti szeleinek találkozásában került viharba, és csak helyi segítséggel sikerült végül átevickélniük a Gozo és Málta közötti szorosban, ahol egy apró szigetcsoport rejlik, Comino és Cominotto.

Ez a két sziget már nem a fantázia szülötte, Gozo és Málta között a híres Kék Lagúnát fogják közre. Nagy-Kömény és Kis-Kömény nevüket a helyi fűszernövényről kapták. Pár négyzetkilométeres természetvédelmi területük ma madárrezervátum. Számunkra azért emlékezetes, mert kaméleont láttunk a bozótosban. A Comino és Cominotto között található mély vizű horgonyzóhely egy szépséges fürdőhely, minden irányú szélben kiváló menedéket nyújt. Ha estére itt magunkra maradunk, mert hazamennek a turistahajók, páratlan élmény lesz a „csobbanás” az érintetlen kék lagúnában.

Máltára érkezhetünk bérhajóval Szicíliából is. Az Unión belül nem kell ki- és bejelentkeznünk. Vagy máltai bérhajónkkal átlátogathatunk a szicíliai Siracusa városába, Catania érintésével felhajózhatunk Taormináig (háttérben az Etnával), majd a Messinai-szorostól vissza Máltára. Biztos élvezni fogja, aki a teljesítménytúrákat szereti, vagy két hétre bérel. Utóbbi esetben még Tunézia is lehet az úti célunk megállóval a Pelagie-szigeteken. Egyhetes családi nyaralásra viszont Málta, Gozo, Comino és Cominotto felfedezését ajánljuk, szárazon és vízen.

Útvonal-ajánlat: Valletta – Marsaxlokk – Mellieha – Ramla-öböl (Gozo) – Comino és Cominotto – Mgarr (Gozo) – Valletta.

Konkrét ajánlatért keresse irodánkat, jöjjön vagy hívjon elérhetőségeinken!

Málta Mérföld Yachting

Máltai vitorlázás, máltai vitorlás bérlés, máltai hajóbérlés. Máltai vitorlázás, máltai vitorlás bérlés, máltai hajóbérlés. Máltai vitorlázás, máltai vitorlás bérlés, máltai hajóbérlés. Máltai vitorlázás, máltai vitorlás bérlés, máltai hajóbérlés.

 

 

 

Európai Utazási Biztosító