Akciók

Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

Franciaország: a Riviéra és Korzika

Tengeri vitorlázás, vitorlás hajóbérlés: Franciaország

Elegáns tengerparti városkák, úgymint St.Tropez, St.Raphael, Cannes, Nizza, Monte Carlo és modern marináik, pazar éttermek, kellemes klíma, finom homokos plázsok, híres borok és sajtok, friss tengeri ételek és közepesen erős szél – ez Dél-Franciaország, ahol a természeti szépség keveredik az evilági csillogással. Híres művészek, színészek, írók, előkelőségek sora nyaral itt minden országból. Dél-Franciaország szárazföldi szállás-áraihoz képest kifejezetten olcsó a hajóbérlés, ringó szállásunkon a Riviéra legjava meglátogatható. St.Tropez közeli bázisaink a legszebb vitorlás úti célok középpontjában találhatók. Franciaország földközi-tengeri partvonala mindössze 350-400 tengeri mérföld hosszú, a teljes francia parthossz 20%-a. De ezen a relatíve rövid partszakaszon is több marina és kikötő koncentrálódik, mint bárhol a Földközi térségben. A francia felségvizek természetesen nem csak a mediterrán tengerpartra korlátozódnak. Franciaország hajózható vizei a La Manche-csatorna vidéke északon, nyugaton az Atlanti-óceáni partvidék, melynek viharos az időjárása, és délen, a Földközi-medencében a mediterrán francia vizek. Ezt a földközi-tengeri partszakaszt tovább tagolhatjuk a spanyol határtól a Rhone-folyóig tartó szakaszra (Lioni-öböl), a Rhone deltájától keletre Marseille környékéig tart a Provence vidék, Toulon-tól Cannes-ig terül el a Cote d’Azure, melyet Saint-Tropez oszt nyugati és keleti Cote d’Azur-re, és Nizzától az olasz határig húzódik a Francia Riviéra (habár sokan tévesen már Marseille-től annak gondolják). A Cote d’Azure és a Riviéra homokos strandjait a Ligur-tenger mossa, ahogyan Korzika szigetének partjait is.

Ha csak egy hétre bérel, felfedezheti a Côte Varoise-t és az Hyeres-szigeteket. 15 tengeri mérföldön belül kínálják magukat a Le Levant, Port Cros és Porquerolles szigetek. 30 tengeri mérföldön belül elérhető St.Tropez, St.Raphäel és Agay. További 10 tengeri mérföldre keletre található Cannes és a Lérins-szigetek, majd következik Nizza és Monte Carlo. Nyugatra indulva Cassis és a Port-Miou, Morgiou és Sormiou fjordszerű öblei (Calanques) kevesebb, mint 50 tengeri mérföld távolságra vannak. Ha legalább két hétre bérel, elvitorlázhat Korzika, Szardínia vagy a Baleári-szigetek felé. Bormes-i bázisunkról Korzika legközelebbi kikötője Calvi (110 tmf.).

Bormes les Mimosas

Port Pin Rolland

Macinaggio

Indulási kikötők!

A Francia Riviéra autóval is elérhető távolság, Budapestről St.Tropez 1400 km. Vagy repülhetünk Budapestről közvetlen járattal Nizzába vagy Párizsba, ahonnét vonattal vagy bérautóval juthatunk el az indulási kikötőbe.

A tökéletes vitorlázás feltételei adottak: a kiegyensúlyozott szélviszonyok között zátonymentes part mentén hajózhatunk jó széllel az általában nyugodt tengeren, éjszakára marinák vagy védett öblök horgonyzóhelyei várnak. Itt a vitorlás szezon 6 hónapig, májustól-szeptemberig tart. A szezonban ritkán van túl erős szél, a tenger is általában nyugodt, az árapályszint-változás és az áramlás elenyésző.

Bormes les Mimosas - St.Tropez - Cannes - Nizza - Monaco - Antibes - Fréjus - Port Cros -Porquerolles - Bormes les Mimosas
Macinaggio - St.Florent - Calvi - Girolata - L'Ile-Rousse - Port de Centuri - Macinaggio
Macinaggio - Bastia - Solenzara - Porto Vecchio - Bonifacio - Propriano - Ajaccio - Girolata - Calvi - St.Florent - Macinaggio
Európai Utazási Biztosító