Akciók

Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

Törökország

Tengeri vitorlázás, vitorlás hajóbérlés: Törökország

Törökország földrajzi és kulturális hidat képez Európa és Ázsia között, ahol a Kelet találkozik a Nyugattal. A jachtkikötőket tekintve kifejezetten nyugati színvonalú szolgáltatást kapunk a kis-ázsiai török partvidéken egymástól 20-30 mérföld távolságra. A török parti tenger ideális a túravitorlázásra, Kusadasi-tól Antalya-ig mélykék öblök kristálytiszta vízzel várják, hogy hajóról felfedezzék. 1000 mérföld hosszan vitorlázhatunk a görög szigetek mentén, öbölből-öbölbe. Didim, Bodrum, Marmaris és Göcek a török vitorlás élet központjai. A török partokat magas hegyek ölelik körbe, a hegyoldalt sűrű, zöld növényzet borítja. A hajózási szezon is hosszú, mint a behajózható partszakasz: áprilistól októberig élvezhető. A partokat rengeteg rom ékesíti, a görög ókortól kezdve a bizánci időkig. A török ételek és vendégszeretet pedig megkoronázzák a vadregényes nyaralást. Mi a török vizeken is mindenkinek a one-way hajózást ajánljuk. A túra végén belső repülőjárattal kényelmesen visszajuthatunk az indulási kikötőnkbe.

A vitorlázók 3 főbb régióját ismerhetik meg, ezek a következők:

  • Kusadasi-tól Bodrum-ig (Égei-tengeri török partvidék)
  • Bodrum-tól Marmaris-ig (Dodekaneszosz melléke)
  • Marmaris-tól Antalya-ig (Földközi-tenger, Göcek, Fethiye, Finike vizei)

Didim

Bodrum

Marmaris

Göcek

Fethiye

Indulási kikötők!

A Turkish Airlines (Európa legjobb légitársasága) napi, menetrendszerinti járatain isztambuli átszállással juthatunk el a török tengerparti repterekre. Bécsből az Austrian Airlines Bodrumot és Dalamant közvetlenül is repüli. A jegyárak 300 eurótól. Újabban a török fapados Pegasus légitársasággal már 200 eurótól is repülhetünk Budapestről a török partokig. Az indulási kikötőinket tekintve Bodrum városának (és Antalya-nak) van saját reptere, Göcek, Fethiye vagy Marmaris a Dalaman-i nemzetközi repülőtérről közelíthetőek meg a hajótulajdonos partnereink által szervezett reptér-marina transzferrel (ár lekérésre).

Törökországban a vitorlás szezon akár 9 hónapig is eltart, márciustól-novemberig nyaralhatunk, hajózhatunk. Ne felejtsük, ez Európa legdélebbi hajózási desztinációja. Májusban és októberben kifejezetten szélcsendes, júniustól szeptemberig a meltemi északias szele uralja. A Dodekaneszosz partvidékén az Égei-tengeren É-ÉNy-ról fúj a szél, majd a partvonalat követve a Datca-félszigettől kezdve végig nyugatról érkezik 3-4 Bft. erősséggel. Teljes erejét július-augusztusban éri el, de az Égei-tengertől távolodva egyre csendesebb. Esős napok csak áprilisban és novemberben jellemzőek.

Bodrum - Gümüslük (Mindos) - Kiyikislacik (Iassos) - Didim - Akyarlar - Datca-fok - Bodrum
Bodrum - Datca-fok - Datca - Simi - Bozuk Bükü - Ekincik - Marmaris
Göcek - Fethiye - Ölüdeniz - Kas - Kalkan - Kleopátra-szgk. - Göcek
Marmaris - Ekincik - Kleopátra-szgk. - Göcek - Fethiye - Ölüdeniz - Kalkan - Kas - Kastellorizo - Gekoya - Finike - Adrasan-öböl - Kemer - Antalya
Marmaris - Simi - Daca-fok - Nisiros - Bozuk Bükü - Ekincik - Marmaris
Marmaris - Ekincik - Kleopátra-szgk. - Fethiye - Ölüdeniz - Göcek
Didim - Kusadasi - Samos - Patmos - Kalymnos - Kos - Bodrum - Gümüslük (Mindos) - Didim
Európai Utazási Biztosító