Akciók

Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

Olaszország

Tengeri vitorlázás, vitorlás hajóbérlés: Olaszország

Vadregényes vulkanikus szigetek, hosszú, homokos, nyüzsgő plázsok, lakatlan öblök, többezer-éves tengerparti városok, zamatos borok, eredeti pizza és spagetti, és körbe-körbe tenger- ez mind Olaszország. Hol egy kicsit görögös, hol egy kicsit horvát, hol egy kicsit francia, de mégis egyedien olasz, a kontrasztok országa. A hajózási térség rendkívül nagy és változatos: sok nyárra tartogat vitorlás élményt, míg szigeteit, 8600 km hosszú tengerpartját végighajózzák.

A vitorlázók 6 főbb régióját ismerhetik, melyek a következők:

  • Észak-Adria, Velence és környéke (Trieszt, Grado, Velence, Chioggia, Rimini, San Marino)
  • Olasz Riviéra (Genova, La Spezia, Livorno)
  • Toszkána (Elba, Capraia, Monte Cristo, Giglio, Piombino, Scarlino, Argentario)
  • Nápolyi-öböl és környéke (Pontine-szigetek, Ventotene, Ischia, Procida, Kapri, Nápoly, Sorrento, Amalfi, Salerno, Agropoli)
  • Szardínia (Olbia, Portisco, Caprera, Maddalena-szigetek, Lavezzi-szigetek, San Pietro és San Antiocco-szigetek, Cagliari)
  • Szicília, az Egadi- és az Eoli-szigetek (Pantelleria, Favignana, Marettimo, Levanzo, Ustica, Palermo, Alicudi, Filicudi, Salina, Lipari, Vulcano, Panarea, Stromboli, Messinai-szoros, Taormina, Catania, Siracusa)

Grado

Castiglioncello

Piombino

Puntone

Punta Ala

Portoferraio (Elba)

Nápoly

Procida

Castellammare di Stabia

Salerno

Maddalena

Canniggione

Portisco

Tropea

Sant'Agata di Militello

Portorosa

Palermo

Marsala

Indulási kikötők!

Olaszországba érkezhetünk autóval és repülővel egyaránt. Végig autópályán Velence környéke 600km, Toszkána 1100km, Nápoly 1600km, Szicília 2000km. Érdemes viszont kihasználni az olcsó „fapados” járatokat. Amkor a Wizzair 30 ezer Ft-ért ajánl oda-vissza illetékestül repülőjegyet Nápolyba, annyiért a garázsból sem érdemes kiállni. A szicíliai Cataniába is járnak az olcsó légitársaságok. Palermo olasz átszállással érhető el. Szardínia megközelítése autóval és repülővel is körülményes, de megéri! A Bonifacio-szoros és Észak-Szardínia térségét a Maldív-szigetvilághoz hasonlítják.

Olaszországban a térségtől függően a vitorlás szezon akár 9 hónapig is eltart, márciustól-novemberig nyaralhatunk, hajózhatunk tengerein. Az észak- és a dél-olasz vizek hőmérséklete között egy időben 3 fok Celsius különbség is lehet a déli javára, ahol nyáron elérheti a 26 fokot is a tenger. Ne felejtsük, az észak-szicíliai Palermo már Athén szélességi körén található. Az adriai szigetvilág kisebb hullámaihoz szokott hajósoknak először furcsa lehet, ha nyugatias szelekben Szardínia, Szicília vagy Málta nyílt tengeri, nyugati felén hajóznak. Oly nagy kiterjedésű ugyanis a nyílt vízfelület, hogy még gyenge szélben is jelentős a vízmozgás, akkor is hullámozhat, amikor nem is fúj a szél, a döghullámok a végét vagy éppen a kezdetét jelzik a távol fújó szélnek. A tengerszintet is a széljárás és annak erőssége jobban befolyásolja, mint a tényleges árapály-szintváltozás, mely mindenütt maximum fél méteres. Egy kitartó sirokkó (jugó) gyakran Velencéig feltolja az adriai víztömeget, elárasztva a Szent Márk teret, nehezítve a partfalhoz kikötést az Észak-Adrián. Az olasz félszigetet gyenge, félcsomós áramlás folyja körbe. Keleti, adriai oldalán déli irányú, majd a csizma sarkától az orra felé tart, nyugati oldalán pedig felfelé halad. A többi térségben, a nyugatias szeleknek is köszönhetően, keleti az áramlás, azaz keletre hajózva segítheti utunkat. Külön említést érdemel a Szicília és Észak-Afrika közti földközi-tengeri szakaszban és a Messinai-szorosban tapasztalható tengeráramlás erőssége

Grado - Velence - Chioggia - Rimini - Velence - Caorle - Grado
Puntone - Portoferraio (Elba) - Capraia - Macinaggio - Bastia - Marina di Campo (Elba) - Puntone
Nápoly - Ischia - Ventotene - Ponza - Procida - Capri - Nápoly
Nápoly - Capri - Amalfi - Positano - Sorrento - Ischia - Procida - Nápoly
Portisco - Maddalena - Lavezzi - Bonifacio - Santa Teresa di Gallura - Canniggione - Portisco
Portisco - Caprera - Bonifacio - Propriano - Ajaccio - Girolata - Calvi - St.Florent - Macinaggio - Bastia - Solenzara - Porto Vecchio - Lavezzi - Maddalena - Portisco
Sant'Agata di Militello - Alicudi - Filicudi - Salina - Stromboli - Panarea - Lipari - Vulcano - Cefalú - Sant'Agata
Marsala - Egadi-szgk. - Tunézia - Pantelleria - Málta - Syracusa - Taormina - Messina - Sant'Agata - Cefalú - Palermo - Ustica - Marsala
Európai Utazási Biztosító