Akciók

Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

Seychelles

Tengeri vitorlázás, vitorlás hajóbérlés és kabin charter: Seychelles-szigetek

Kedvcsináló: videónk Seychelles-szigeteki vitorlázásról.

A Seychelles-szigetek az Egyenlítőtől délre, a 4. és a 10. szélességi fokok között fekszenek kb. 600 tengeri mérföldre Afrika keleti partjaitól. Legismertebb szigetcsoportja az úgynevezett Belső-szigetek. A fősziget, Mahé körül 20-30 mérföldes távolságban található 43 sziget alkotja. Ezek között vitorlázhatunk kedvünkre. Az Indiai-óceán kerekre gömbölyítette az óriási gránit szikláikat, fehér korallhomokkal terítette öbleiket. Igazi korall atollokat is láthatunk. Mahé-tól 50 mérföldre, a Belső-szigetek északi határán: a Denis-atoll és a Madár-sziget a charterhajóval önállóan bejárható területnek is határa. A távolabbi Külső-szigetekhez bérhajón legfeljebb helyi hajóvezetővel tudunk eljutni, vagy saját hajóval Föld kerülő utunkon. A Külső-szigetek legközelebbi korallszigetei az Amirantes csoport, Vasco da Gama második földkerülő útján fedezte fel őket 500 éve. Mahétól délnyugatra, 100-200 mérföld távolságban húzódik a szigetsor, észak-déli irányban. Belső repülőjárattal napi összeköttetésben vannak a főszigettel. Csak hajóval megközelíthető atollok a Mahétól 400 mérföldre található Farquhar-szigetcsoport és a 600 mérföldre eső Aldabra-korallzátony, a világ legnagyobb atollja, ezek is a hivatalosan 155 szigetből álló Seychelles-szigeteki Köztársaság tagjai.

 

Seychelles kabin bérlés, Seychelles kabin bérlés

Eden Island Marina

La Cascade Marina

Praslin

Indulási kikötők!

Budapestről a repülőút Mahé-ra összesen 2x 5,5 óra (7000km) Doha-i átszállással (Qatar), vagy Európa főbb városain keresztül repülhetünk a Seychelles-szigetekre. A nagy légitársaságok mellett a legjobb árakat az etióp légitársaság, a Qatar Airways és a német Kondor chartergépei kínálják. A járatok száma éves szinten limitált, így szabályozzák a szigeteket elérő turista-mennyiséget és minőséget. Nincs szükség vízumra, sem speciális oltásokra, bár a hepatitis „A” oltás ajánlott. Sárgaság ellen akkor kötelező oltással rendelkezni, ha afrikai (fertőzött) országból érkezik az utas (például Kenyából, mert előzőleg ott is éjszakázott). Mahé nemzetközi repülőteréről taxival vagy rendelt transzferünkkel negyedóra alatt eljutunk az indulási kikötőbe.

A Seychelles-szigeteken a vitorlás szezon egész évben tart, a Belső-szigetek térsége hurrikán-mentes. Az Egyenlítőhöz való közelségüknek köszönhetően a szigetek a ciklonövezettől védettek, a széljárás kiegyensúlyozott, a szélerősség ritkán éri el egyáltalán a Beaufort 5-6-os fokozatot. A 7-es erősséget (átlag 30-35 csomó) pedig még sohasem haladta meg! Májustól-októberig a passzátszél DK-i, míg decembertől-márciusig a monszun ÉNy-ról fúj, 5-25 csomóval. A szelek által generált tengeráramlás 1-1,5 csomós, de a szigetközi átjárókban akát 4 csomós is lehet. Október és április az átmeneti hónapok, amelyekben gyakori a szélcsend. A száraz évszakot az esős évszak követi, decembertől februárig ezért csapadékosabb az időjárás. Nem kell tőle tartani, a trópusi eső kifejezetten frissítő égi áldás az egyenlítői melegben. Hajózásunk során időjárás előrejelzést a VHF 16-os és 26-os csatornákon kérhetünk. Mint mindenütt a trópusokon, a víz és a levegő hőmérséklete majdnem megegyezik, a tenger 27 fokra melegszik, a páratartalom átlag 80%-os. Az árapály-szintváltozás másfél méter körüli (1,4m-1,8m), a 3 méteres thaiföldi értékhez képest nem mondható jelentősnek. De ha nem számolunk vele, ahhoz éppen elég, hogy az étterem mólójához kötött csónakunk vacsora végeztével a falon lógjon, mert a víz elvonult alóla. A jellemző félévenkénti széljáráshoz igazodva a szigeteknek vagy a délkeleti, vagy az északnyugati oldalán horgonyozhatunk kényelmesen.

Mahé körbe - St.Anne Tengeri Park - Praslin St.Anne-öböl - Cousin - Anse Lazio (Praslin) - Curieuse - La Digue - Mahé
Európai Utazási Biztosító