Akciók

Feliratkozás a merfoldyachting.hu hírlevelére

Maldív-szigetek

Kedvcsináló: videónk Maldív-szigeteki vitorlázásról.

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánban találhatók Afrika és Ausztrália között.

„Legközelebbi” szomszédjai északon Sri Lanka (Ceylon szigete) és délnyugatra a Seychelles-szigetek. A 19 szigetcsoportból álló lánc észak-déli irányban, 800 km hosszan nyúlik el Indiától délre az Egyenlítőig és még azon is túl. Az északi szélesség 8. foka és a déli szélesség 7. foka között, a keleti hosszúság 72. és 73. köre mentén. A 26 maldív atoll 1192 szigetecskéből épül fel, melyek összterülete csupán 298 négyzetkilométer. A legnagyobb sziget területe is csak 13 négyzetkilométernyi. A helyiek által lakott szigetek száma 200 és kb.100 szállodasziget van kizárólag a turistáknak fenntartva.

A hajózni vágyók katamarán vitorlások és motoros jachtok közül választhatnak. A motoros jachtok többsége búvár szafarira indul. Napi 3-4 merülést biztosítanak miközben zátonytól-zátonyig hajóznak, teljes ellátással. Heti árak 1000 eurótól per fő. A charter vitorlások mind katamaránok. Bérelhetjük az egész hajót (egy 40 lábas 8 fős katamarán heti ára 4200 eurótól) vagy csak kabint foglalunk teljes ellátással egy 60 lábas luxus katamaránon (heti árak 1200 eurótól per fő).

A bérbeadók önálló hajóbérlés esetén is ragaszkodnak ahhoz, hogy helyi vezetőt vigyünk. Ettől csak akkor hajlandóak eltekinteni, ha atollok közötti hajózási tapasztalatot tudunk igazolni. Jachtkikötők egyáltalán nincsenek, végig horgonyzásra kell számítanunk. Nincsenek telepített bóják sem, tehát a kikötés a hajózás teljes időtartama alatt ingyenes. Minimum egy hétre menjünk hajózni, és bár minden nap új helyet látunk, csak természeti látnivalók vannak: trópusi paradicsom a víz felett, egzotikus korallzátony a víz alatt.

Maldív hajóbérlés, Maldív hajóbérlés, Maldív hajóbérlés

Male-Hulhumale

Indulási kikötők!

Magyarországról 9 órányi a repülőút, az időeltolódás szigettől és a téli-nyári időszámítástól függően 4-6 óra. Fővárosa Malé. Dubai-on, Abu Dhabi-n és Doha-n át érkezik ide a legtöbb utas, több Emirates és Qatar járat is landol a nap folyamán. Repülőjegy Budapestről 150 ezer Ft-tól vásárolható. A Malé-i repülőtéren névre szóló táblával várják vendégeiket a túrahajók és a szálloda-szigetek képviselői. Az esti érkezők Malé-i tranzitszálláson alszanak, mert akár vízi, akár légi transzfer az atollok között csak napközben lehetséges.

A Maldív-szigete egész évben ideális nyaralóhely, de a száraz monszun idején (nov.-ápr.) a legjobb ide látogatni. A főszezonon kívüli időszakban (máj.-okt.) a forró napokat gyakran szakítják félbe viharok és trópusi zivatarok. Csak a távoli északi atollokat sújtják ciklonok. Az éves csapadékmennyiség kb. 1870 mm. A napok általában forrók és párásak, mint az állandó, lágy tengeri szellő teszi elviselhetővé. A hőmérséklet ritkán esik 25 C alá, és általában eléri a 30 C-os határt. A víz hőmérséklete 25-29 C között ingadozik, ami tökéletes körülményeket biztosít a szapora korallnövekedéshez a madív-szigeteki vizekben. Decembertől márciusig tart a száraz évszak, az északkeleti monszunszél ideje. Áprilistól november végéig fúj a délnyugati szél. Ez az esős évszak, felhőket és hűsítő esőt hozó. A Maldív-szigetek egész évben látogatható trópusi nyaralóhely. A tengervíz átlagosan 28 °C, ezért is nőnek benne a szépséges korallok. A levegő hőmérséklete este 23 °C, nappal 31 °C körüli. Hétágra süt a nap derékszögben a fejünk felett, így még felhős égboltnál, a hajónk bimini topja alatt is csoki barnára sülhetünk. Az egyenlítői szél 2-5 Beaufort közötti, hurrikán veszély egyik atollnál nincs.

Malé - Dél-Malé atoll - Ari atoll - Dél-Malé atoll - Észak-Malé atoll - Malé - Dubai
Európai Utazási Biztosító